去尖沙咀揾餐厅食饭,行过见到呢间店舖,装修得好有特色,完全好似搭咗时光机返去八九十年代。推门入去已经听到八九十年代嘅流行曲,仲有好多怀旧嘅茶餐厅座位摆设等等,好适合打卡同埋约会。// 西冷牛扒薯菜两个人撑枱脚,一定要叫块铁板牛。完全系还原茶餐厅锯扒仪式感,有铁板同埋上菜先淋汁嘅咋咋声。块牛扒好厚!完全唔系薄片牛扒有真锯牛扒feel,煎得刚刚好三至五成熟!黑椒汁亦都唔会过分辣同浓烈,唔会盖过牛肉味。唯一薯条一般般,雪藏出嚟炸,唔够热,炸得唔透、唔够脆。最正最正系佢送餐汤罗宋汤,完全系真材实料,用唔同蔬菜煮出嚟,超好饮!微辣。好耐冇饮过呢种高质港式茶餐厅锯扒汤。// 椒盐猪扒煎蛋猪油捞饭见到OpenRice好多人叫猪油捞饭,本身好纠结叫唔叫好,始终猪油捞饭都偏肥同唔健康。点知!!!原来猪油、豉油都可以自己选择落几多同落唔落实在太贴心了!椒盐猪扒好大块,十分入味、煎得够香,再淋满美味嘅洋葱汁、少少甜酸酱,十分惹味、送饭一流真系好可惜个肚完全冇空位,未试食佢出名嘅雪糕菠萝包,下次嚟到一定要试食!另外有位男服务员完全好似发紧梦、新嚟,完全唔熟悉餐牌,边啲跟餐有汤有嘢饮、边啲要加钱。原本餐牌话加钱

// 西冷牛扒薯菜
块牛扒好厚!
完全唔系薄片牛扒
有真锯牛扒feel,煎得刚刚好三至五成熟!
黑椒汁亦都唔会过分辣同浓烈,唔会盖过牛肉味。
唯一薯条一般般,雪藏出嚟炸,唔够热,炸得唔透、唔够脆。

// 椒盐猪扒煎蛋猪油捞饭
实在太贴心了!

椒盐猪扒煎蛋猪油捞饭

另外有位男服务员完全好似发紧梦、新嚟,完全唔熟悉餐牌,边啲跟餐有汤有嘢饮、边啲要加钱。原本餐牌话加钱先有嘢饮,我哋就话唔需要,佢却返转头又问我哋饮咩,我哋就再一次话唔需要、唔加钱,然后佢好似出咗去同收银问,返嚟同我哋讲话免费俾埋我哋,咁好啦就叫埋。。。点知最后出咗门口睇返条数,先知加咗我哋钱,我哋被收多咗钱。。。

本身有个阿姨好掂、好细心体贴服务,又讲解猪油捞饭、又讲食铁板留意事项,对成餐饭嘅满意度十分高。。。真系比𠮶个男员工整嬲咗。
2024-09-07
椒盐猪扒煎蛋猪油捞饭