2015-05-27 482 浏览
友人记得小妹曾在比利时创下日食5个waffle既轻狂岁月, 所以系sogo血拼后, 特意带我来礼顿道食由比利时大厨主理既belgium waffles! 比利时人卖佢地家乡名菜㖞. 够晒正宗!大概是黄灯+木家私的关系, Waffills俾我一种homey既感觉. 黑色招牌+白砖墙, 简洁又modern. 最喜欢佢地有民主墙(post-it)同黑板, 可以同客人互动亦俾大家发挥创意. *双球苹果批窝夫*好特别. 虽然我系waffle怪, 但从来未食过有fillings既 waffle呢(可能店名就系咁样黎?!). waffle 系即叫即制 (不断听到timer的叮叮声), 热辣辣, 所以雪糕都滆得几快架. 不过我反而钟意佢滆滆地好似一层cream咁, 因为..唔驶再加cream, 罪恶感少D嘛.waffle表面酥脆, 内层软软地. 里面有金黄色apple fillings, 味道似食紧苹果批. 一个好有层次感既苹果批- 外脆内软酸酸甜甜. 加埋雪糕一冷一热. 爽YY~  加左钱将雀巢雪糕转做Glacio 雪糕. 个人认为好值得. Glacio 雪糕好滑, 味道好真. 同Movenp*ck

*双球苹果批窝夫*
双球苹果批窝夫

加左钱将雀巢雪糕转做Glacio 雪糕. 个人认为好值得. Glacio 雪糕好滑, 味道好真. 同Movenp*ck有得挥! Vanilla雪糕尤其出色. 见到一粒粒vanilla籽. 奶味甜度刚刚好. 跟店主自家用caramel炒过既杏仁碎好衬!! (朱古力雪糕跟杏仁碎一齐食既话, 前者会盖左caramel既味道, 自觉会嘥左D杏仁碎 XD)

*窝夫雪糕批*
窝夫雪糕批
个雪糕wrap外层有一坑坑既纹. 原来系由一个即制既belgium waffle压扁而成! 自家制雪糕同Glacio既同样出色. 自家制雪糕既texture 实净D. 有好重既香蕉味同caramel味. 仲有一粒粒既caramel bisuit. 呢几种味道加埋一齐, 真系好难会出错!

个人认为个wrap主打系个雪糕多过waffle. 压扁左既waffle少左外脆内软既特质, 唔太似食紧waffle. 如果系一心黎食waffle, 啪个正常或者apple filling既会满足d~

Waffle有无穷无尽既配搭同食法. Waffills既创意令我重新认识belgium waffle

题外话/补充资料: Waffills虽然位于铜锣湾而店内只能容纳15人, 但店员就算见到full house都唔会俾压力客人chur佢走. 真系好难得! like!
2015-05-23
双球苹果批窝夫