2022-06-23 27 浏览
点样食推介✨💛有heart cafe💛💛上环黄店💛殇城逆流 地址:上环皇后大道中181号新纪元广场2楼202-203号舖🍖法国小公主 $108 (7.8/10)依间系时光逆流嘅分店,座落系比较有privacy嘅商场,店主非常有心,又会系cafe度搞读书会同音乐会,每个礼拜都有唔同嘅活动,店内仲有个迷你画展睇🤣,门口仲有书卖,真系用尽晒成个空间,真心好欣赏,香港需要多d依类型嘅小店🌟依个法国小公主其实系三文治黎,中间有烟肉、火腿、肠仔、烘过嘅多士、都系心机嘢黎,要煎晒全部材料再比一层厚厚嘅芝士包围住队落焗炉焗🤤,最后再系个顶放过蛋黄仔,拌碟仲有堆劲脆嘅薯条,味道上系冇嘢可以挑剔,肥西嘢点会唔好食😂~佢仲要系我钟意嘅咸甜combo,d烟肉火腿带晒个多士d甜味出黎~食完佢已经会饱到上心口,其实佢份量系main唔系snacks黎🤣🤣,要留意返即叫即整嘅等候时间会比较耐,同埋要2-6pm黎先有得食🍖法式顶级安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)份量取胜,估唔到会有4块牛咁夸张😛,都真系几抵食,调味上咸度啱啱好,肉味都算浓,肉质都唔错,但冇问到我要几成熟,食落系medium well黎,同埋块牛
点样食推介✨

💛有heart cafe💛
💛上环黄店💛

殇城逆流

🍖法国小公主 $108 (7.8/10)

🍖法式顶级安格斯牛肩配薯蓉 $268 (7/10)
份量取胜,估唔到会有4块牛咁夸张😛,都真系几抵食,调味上咸度啱啱好,肉味都算浓,肉质都唔错,但冇问到我要几成熟,食落系medium well黎,同埋块牛系改肉上要再落多d心机,改多少少会好d,薯蓉方面系任食都几开心,算够滑但唔够牛油香🤣

🍖I burn with u 啤酒 $68 (8/10)
revtime佢地有出自己一系列嘅啤酒,依款i burn with u真系几好饮,易入口,闻落好甜caramel味,饮落好顺🤣,依个啤酒名明嘅就明,但我唔系好明点解个啤酒又甜又香但改依个名,我expect会配d重口少少嘅味道,haha

回头指数: 🍧🍧🍧🍧 (满分:🍧🍧🍧🍧🍧)

好坐指数: 🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️ (满分:🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️🧎🏻‍♀️)

依度楼底高,座位阔,空间感够大,仲要楼上舖私隐度高人流少,系依度真心可以hea好耐,推介系港岛谂唔到去边度hea嘅朋友仔