2021-09-01
朋友搬屋,早两日陪佢去永安买家庭用品。行到攰攰地想揾地方坐下,无意中发现咗附近一间有heart嘅蛋糕甜品小店。本身系榴梿迷,又钟意食芝士蛋糕,见到有榴梿巴斯克芝士蛋糕,急不及待就叫咗一件,朋友就拣咗芋泥芝士蛋糕。蛋糕卖相唔错,榴梿味好浓,又香又甜。配埋个芝士蛋糕底,味道一流,一次过满足晒我两个愿望。朋友件芋泥芝士蛋糕都好香滑,味道唔会太甜,食到舔舔脷。小店仲有手工制月饼卖,即场就买咗一盒七星伴月,带返屋企夜晚同家人一齐品尝。月饼个皮好松化,八个月饼啲奶黄馅味道唔同,每一种味都好突出。除咗榴梿味之外,我自己就最钟意伯爵茶嘅香味,今日专诚再去买多一盒伯爵茶月饼encore。呢间小店嘅出品全部都由舖头老板自家手工新鲜制作,全部少糖健康,非常有心。每款蛋糕都香、软、滑,仲可以预订生日蛋糕,值得再去帮衬。
朋友件芋泥芝士蛋糕都好香滑,味道唔会太甜,食到舔舔脷。