2022-09-27 176 浏览
本身住香港区,我个朋友极力推荐明厨,呢个朋友非常腌尖介绍得嘅一定有啲料到。老实讲我不嬲都好怕去小炒大排档,因为全部都用垃圾袋做枱布,坐胶櫈又冇得挨。不过呢一间真系有惊喜,虽然位置唔大但系环境非常干净,用白枱布,张凳仲有得嗌添啱晒我。一坐低个伙计就介绍佢哋嘅名菜,我个心笑出嚟呢间咁嘅餐厅都会有名菜佢就指咗张枱垫介绍我食凉拌花甲,盐焗花螺同埋油浸笋壳鱼,又话乜嘢水耕菜。不过呢几样嘢我都冇喺去过啲大排档度食过。真系有惊喜啲花甲一啲沙都冇,味道好醒胃,有少少辣送啤酒一流。盐焗花螺,呢个仲犀利唔知道点样揾到啲咁大粒嘅花螺,我都冇喺街市度见过咁大粒嘅何况喺食肆。盐焗真系好好味因为保留左海鲜嘅味道咁大粒又唔会韧有咬口几好味,真系觉得好神奇。笋壳鱼亦都做得好出色,出边卜卜脆入边就好滑好鲜甜。佢哋话唔系间间都有游水嘅笋壳鱼食。真定假我就唔知啦但系我见到佢真系喺出边有几条活鱼喺度。伙计仲帮我开埋条鱼,啲服务态度我从未试过喺第二间大排档度遇到咁好。水耕菜伙计话香港种值,有机唔化学肥料,食落我觉得同一般出边食开嘅菜冇乜太大分别佢话健康啲心理上觉得好啲啰。不过我都未听过食肆有得嗌水耕菜。下次一定会再嚟希望香港区

下次一定会再嚟希望香港区都会有呢啲咁出色嘅海鲜小炒
盐焗花螺