2019-11-11 72 浏览
周六晚上黎到依间位于铜锣湾既 Ember,虽然铜锣湾畀人感觉系闹市,呢间餐厅距离地铁都要行十分钟, 方便得来附近嘅环境都算比较静。如果想同朋友食餐饭倾下偈, 就最好不过。一入门口就畀呢度嘅格调吸引住, 店舖一边嘅酒吧超有feel, 当晚仲见到有两三个人坐喺吧枱度饮酒倾计。 而我哋未食晚餐嘅两个人就去另一边坐低 慢慢叫嘢食 我哋两个女仔每人叫咗一个晚餐,分别系一份烤羊扒, 同埋一份蟹肉蟹粉海鲜汁意粉。晚餐基本已经跟咗餐汤, 因为想试多啲唔同嘅嘢,我哋upgrade咗其中一个餐厅做龙虾汤, 仲加多咗份鹅肝。饮品方面因为我哋两个都唔饮得酒,有啲可惜,但系呢度都有几款mocktail嘅选择~ 最后我哋叫咗Nutea Punch 同埋 Mango Tannin。当晚嘅餐汤系cauliflower, 无论系餐汤定龙虾汤都跟咗蒜蓉包。龙虾汤一摆上枱个下,就已经完全闻到系几咁足料🤤第一啖饮,系饮过最浓既龙虾汤😍 用个头同埋啲膏煲出黎既味道,好鲜味。另外,龙虾汤入面亦都有两旧几大既虾肉,系爽口既👍🏼冇梅既感觉🤤汤之后系前菜: 鹅肝!!仲大块过旧多士!! 通常鹅肝好唔好食一切落去𠮶下就知道,表面有少少脆,

Mango Tannin; Nutea Punch

龙虾汤

汤之后系前菜: 鹅肝!!仲大块过旧多士!! 通常鹅肝好唔好食一切落去𠮶下就知道,表面有少少脆,入面滑嘟嘟咁就最好食。呢嚿鹅肝完全唔骚又无筋,作为一个前菜,令我不禁对之后嘅一餐都好有期待🤤
鹅肝

烤羊扒处理得好好,睇相都应该睇得出,french cut 去除左多余嘅骨同皮上嘅肥膏, 除左食起上嚟方便, 味道上唔会咁骚同埋肥腻。整体上羊扒好香, 伴碟嘅薯仔超级软绵绵, 仲有一种烤过嘅香气。 上碟嘅时候仲有跟埋黄芥辣同薄荷酱, 钟意点食法都ok 👍🏼呢道菜真系完全唔简单呀 👍🏼
烤羊扒

另一道菜系蟹肉蟹粉海鲜汁意粉。我会形容为好足料嘅意大利粉,因为真系好少见生拆蟹肉意粉系有咁多蟹肉,一丝丝咁同啲意粉混合埋一齐,配合埋柠檬皮令成个味道好清新。 值得一提嘅系我从来冇见过西餐意粉系有咁大兜!! 三四个朋友一齐share都唔系问题 😆😆😆

蟹肉蟹粉海鲜汁意粉

嚟到成餐饭嘅尾声喇,本身我哋都谂住就咁饮下野倾完偈就走。但侍应话今晚嘅甜品系热情果芒果 mousse,我哋又心动叫咗一份两个女仔share食。其实明明已经好饱㗎喇,但呢个蛋糕酸酸甜甜咁样完全唔腻。作为一个餐后甜品非常合适,为我哋今晚嘅晚餐画咗一个完美嘅句号。🍰
Passion fruit Mango mousse

最后值得一提嘅系,黎之前用Openrice预约仲有八折优惠!!
2019-10-26
Mango Tannin; Nutea Punch