2023-11-24 336 浏览
约咗好耐冇见嘅朋友聚餐食午饭,方便大家集合拣咗系尖沙咀食饭,于是就嚟《新竹园轩》,餐厅食物好味,坐得又舒服,好适合一路食一路倾偈。我哋叫咗七样嘢,食到舔舔脷,肚满肠肥😙😆咸鱼蓉煎肉饼咸咸香香香味,十足嘅咸鱼蓉煎肉饼,肉饼外面煎到香脆,肉汁锁晒喺肉饼入边,食落去非常湿润,咸鱼好足料好友咸鱼香味。怀旧蛋挞仔,而家好少酒楼有蛋挞食,仲系我最钟意嘅牛油皮,蛋挞焗得得非常靓,超香浓牛油味嘅牛油皮,家又滑又香甜嘅蛋,食到舔舔脷👅! 烧汁茄子🍆茄子大大件酿上鲮鱼肉,茄子煎到甘香外皮香脆,水份💧锁晒喺茄子入面,再淋上烧汁加木鱼干,多左种日式风味。豉汁蒸凤爪系去茶楼必食嘅豉汁蒸凤爪,凤爪酱汁好惹味,肉有够淋,好容易骨肉分离,鸡脚筋够晒烟韧好有咬口,一道菜里面有多种口感。鲜虾韭菜饺,晶莹剔透嘅饺皮入边包满住爽口鲜虾和味道浓郁韭菜,皮薄馅靓,厨师果然有功架!饺皮烟烟韧韧好有弹性,配埋爽脆嘅鲜虾和有咬口嘅韭菜,口感超级丰富,最重要系真系好好味。黄金南瓜条咬落去脆卜卜,入边南瓜蓉鲜甜又软绵绵,钟意食南瓜嘅我当然唔会放过。惹味烧汁杂菌牛柳粒,杂菌同牛柳肉非常夹。每一件杂菌和牛柳粒都包满烧汁,用嚟送饭食非常一流。