2024-11-18
上个周末,我同朋友去咗一间朋友推荐咗好耐嘅餐厅——位于观塘嘅【米走鸡】。呢间餐厅以佢哋嘅鸡煲同火锅出名,既然朋友咁推介,我哋决定去试下。因为我哋都好钟意食辣,所以点咗一道火焰麻辣鸡煲。上菜时,服务员会喺锅入面加酒点燃,呈现出火焰效果🔥。麻辣嘅汤底以鸡肉为主料,汤底入面有丰富嘅香料,尤其系花椒嘅香味特别突出,增加咗汤底嘅口感同香气。鸡肉滑嫩可口,味道真系好正!食完鸡煲入面嘅鸡肉后,仲可以加汤变成火锅。我哋仲另外点咗其他配料,其中包括青花椒牛舌。将口感细腻嘅牛舌放入火锅煮,食起来味道更加好。喺小食方面,我哋点咗脆炸虾饼。外层金黄酥脆,每一口都可以食到虾仁,料好足。仲有莴笋,口感脆嫩,放入锅入面煮一阵,味道更加好。总括来讲,呢间餐厅真系唔错,尤其系火焰麻辣鸡煲,真系我同朋友都非常推荐大家试下。如果你钟意辣味嘅火锅,千祈唔好错过呀!