2018-05-01
好耐冇见过呢班朋友仔了,问起今次friend聚应该去边度食,刚刚记得之前都同女朋友去过呢间餐厅食,环境同食物质素都好满意,只碍于两个人食到既野有限,好多想试既菜式都冇试到。今次决定call齐人马,再试正菜!餐厅位于尖东站出口隔离,朋友第一次来都话唔难揾到舖位。一开始系头盘﹕有沙律、餐汤同餐包,餐包微温又唔硬,为我地呢个大餐揭开序幕。好耐都冇食过鹅肝喇,有鹅肝焦糖青苹果酱多士,鹅肝多汁够味又够大粒,配合多士简直绝配。朋友相聚,冇酒点得呢! 酒唔止要饮,仲要够靓方便打卡嘛见餐厅做紧推广,每人一只生蚝试下先(如果唔系已经叫了咁多野,一定叫多几只食下)生蚝最冇得呃人,一定要新鲜先保留到生蚝既独特鲜味,呢度既生蚝唔单止够鲜,仲要只只都涨卜卜,下次一定要揾日同朋友专程来食蚝餐呢碟就未必个个香港人都钟意食了。无他,生牛肉片㖞,净系我女友听到生牛肉都有d怕怕啦,不过出得来食野,既然间餐厅有信心推出生牛肉片招呼客人,我当然要试试啦。生牛肉片肉质好重要,因为冇得用火候控制口道口感,对肉质要求自然提高。我就好满意呢碟生牛肉片既肉质,不过味道偏重,我同几位口味偏好较重既朋友都大快朵颐,不过我女朋友就要期待下道
餐厅位于尖东站出口隔离,朋友第一次来都话唔难揾到舖位。
朋友相聚,冇酒点得呢! 酒唔止要饮,仲要够靓方便打卡嘛
呢碟就未必个个香港人都钟意食了。无他,生牛肉片㖞,净系我女友听到生牛肉都有d怕怕啦,不过出得来食野,既然间餐厅有信心推出生牛肉片招呼客人,我当然要试试啦。生牛肉片肉质好重要,因为冇得用火候控制口道口感,对肉质要求自然提高。我就好满意呢碟生牛肉片既肉质,不过味道偏重,我同几位口味偏好较重既朋友都大快朵颐,不过我女朋友就要期待下道美食了
大啡菇牛肝菌意大利饭,个菇够juicy,料又够足,意大利饭又唔会太watery,满意!
鹅肝辣肉肠天使面,鹅肝大粒又够juicy,辣肉肠唔算太辣,加落天使面令味道唔会太单一。
终于来到重头戏了,其实对朋友来讲重头戏只系个斧头扒,不过我特登拉埋个黑毛猪火腿pizza一齐介绍,因为我实在太钟意黑毛猪火腿喇
我在香港从来食过一间餐厅既黑毛猪火腿pizza咁足料架,黑毛猪火腿分好多级数,呢只唔干之余仲要带有黑毛猪火腿的独有"蜡蜡"口感,当然系重头戏啦
至于斧头扒贵为呢间餐厅既招牌菜式,无论份量、火喉定系口感都系上乘之选,店员会先送上原块斧头扒俾我地欣赏(都或者系惊讶),然后再帮我地切开(你唔帮我切我真系头痕了),切完见到斧头扒并无煮得太老,肉汁保留到之余,调味酱料又唔会盖过斧头扒本身肉味,虽然斧头扒的价钱对我来讲略高,不过见识到呢块镇店之宝同我女朋友既满足笑容,当然物超所值啦
最后系甜品环节,可能系呢个大餐太丰富既关系,食到甜品已经太饱呼呼,甜品惊喜不大。心太软做到暖暖同流心既效果,为呢餐写上完美句号。