2018-12-03 1511 浏览
朋友即将移民澳洲,佢提议去大排档,临走之前食啲港式野。我之前未去过,所以就一齐去试吓。我哋一行六个人叫咗乳鸽、煎蚝饼、避风塘炒蟹、蒜蓉炒生菜、椒盐鲜鱿同一个粥。呢到啲乳鸽又香又脆,肉质鲜嫩,而且好脆口好食,外脆内嫩,佢地保留返肉汁唔会太干,真系好正所以都忍吾住叫返两枝冰冻啤酒。煎蚝饼整得好好,因为整得好干身又吾会油淋淋,都又好多蚝系里绝对足料。避风塘炒蟹系成餐饭既主菜,除了螃蟹大只外,重点就是舖满满的香香炸蒜酥,炸蒜酥咬起来不但酥脆,更带有要焦不焦的蒜香,非常令人著魔的口味,送啤酒真系一流蒜蓉炒生菜不过不失,菜都炒得绿带有蒜蓉香。椒盐鲜鱿唔会炸得好粉,鱿鱼都好爽口而且份量都好充足。最后仲叫多左个粥,粥底好绵加左啲葱花,清清地中和下岩岩食左既炸野。其实估吾到外国人好欣赏大排档既野食,见佢店面都坐左枱外国人佢地都食得好开心好Hyper!!!

蒜蓉炒生菜不过不失,菜都炒得绿带有蒜蓉香。

椒盐鲜鱿唔会炸得好粉,鱿鱼都好爽口而且份量都好充足。

2018-11-28