2014-03-09 5646 浏览
今日约左两个好朋友系铜锣湾聚旧,我地系OPENRICE就拣左这一间食意大利菜既餐厅(Vangogh kitchen), 我地唔太熟识铜锣湾既路线, 订左7:30食饭但成8:00先到, 好彩有留位给我. 原来位于鹅颈桥富邦银行侧, 入口好小~ 所以有点儿难找.餐厅好有特色,餐厅系以凡高既画做主题.门口入内就会见到一张桌球枱,还有千秋供客人玩耍及拍照,感觉好优雅.之后有位WAITRESS带我们去左一张靠窗口既位置,呢度可以望到出面既街景,灯光偏暗黄,感觉都几好FEEL. WAITRESS推介了:和羊架,猪肋骨配BBQ汁及马赛海鲜饭餐!是日既餐汤有:什菜汤,南瓜汤及野菌磨菇汤.大约几分钟后,分别有3个头盘:烟三文鱼杂菜卷(三文鱼卷住D菜,酸酸地,几开胃),另外两个都系炸芝士(炸完既芝士,口感软软地)食完头盘之后餐汤就到, 有野菌磨菇汤及南瓜汤, 我地3个都觉得野菌汤好鲜甜同埋饮落有一粒粒既碎菇.GOOD!! 南瓜汤偏淡, 唔够味~出菜都几快, 大约等左十分钟后,主菜终于黎了.WAITRESS建议我地先吃和羊,因为怕另外两道菜既浓味会盖左羊既鲜味.和羊架有3支骨,刚好我地都每人可以有一支.我终
是日既餐汤有:什菜汤,南瓜汤及野菌磨菇汤.
出菜都几快, 大约等左十分钟后,主菜终于黎了.WAITRESS建议我地先吃和羊,因为怕另外两道菜既浓味会盖左羊既鲜味.和羊架有3支骨,刚好我地都每人可以有一支.我终于明白点解和羊系招牌菜了.因为真系好好食~好香但唔膻!!同埋好软好滑.连我朋友唔太钟意食羊都觉得好食^^
之后就到猪肋骨,佢地好细心帮我地切开一枝枝,等我地容易Share. 猪肋骨入味, 够JUICY.
至于海鲜饭都好有咬口,几好食!!
本身我地都想试埋心太软,由于太满足…所以都系留待下次再试^^
是日甜品:焦糖炖蛋及啤梨芝士饼. OK!
到最后埋单既时候,仲送左几张COUPON比我,里面仲有其他分店既COUPON,原来铜锣湾有4间分店,只不过主题各有不同,几特别!!!下次有机会等我都去其他分店试下先!!!
整体感觉不错, 服务也好~ 会再来~
芝麻餐包
野菌蘑菇汤