2022-05-17 575 浏览
自从有返晚市堂食之后,不停咁约朋友见吓面,今日就约咗个港岛朋友去铜锣湾meet一meet。大家都话唔算好肚饿,所以就拣咗九鬼居酒屋食啲嘢兼饮番杯。餐厅入面嘅布置配合店名,周围都见到日本鬼。首先嘅前菜就拣咗刺身沙律,沙律菜之上有满满嘅角切刺身,最后仲加上藏红花。唔同嘅刺身包括有三文鱼、吞拿鱼、剑鱼腩等,粒粒饱满。芝士三文鱼卷摆盘已经够精致。入面卷有三文鱼同厚厚嘅芝士,再配搭青瓜丝,感觉清新唔油腻。嚟呢度当然要叫返一啲佐酒小食,炸池鱼仔系我近年嘅至爱,而且份量都好多,感觉就好似五饼二鱼咁,食极都仲有。另外当然唔少得唐扬鸡软骨,咬落爽脆,甚有口感,配有日式芥辣沙律酱,非常醒神开胃。之后就拣选咗几款串烧,其中厚切牛舌味道甚有惊喜,形状四四方方,口感更爽口弹牙,令人想一试再试。鸡翼外皮烧得非常脆口,而入面嘅肉质仍然保持鲜嫩,用嚟送酒一流。翠玉瓜简单烧熟之后轻轻洒上薄盐,味道亦唔错。同朋友饮番杯,享受一个欢乐嘅晚上。
餐厅入面嘅布置配合店名,周围都见到日本鬼。
刺身沙律
唔同嘅刺身包括有三文鱼、吞拿鱼、剑鱼腩等,粒粒饱满。
芝士三文鱼卷摆盘已经够精致。
芝士三文鱼卷
入面卷有三文鱼同厚厚嘅芝士,再配搭青瓜丝,感觉清新唔油腻。
炸池鱼仔
唐扬鸡软骨
厚切牛舌
鸡翼
翠玉瓜简单烧熟之后轻轻洒上薄盐,味道亦唔错。
翠玉瓜
同朋友饮番杯,享受一个欢乐嘅晚上。
刺身沙律
炸池鱼仔