2017-06-04 148 浏览
难得的朋友聚会,经过一连串苦恼后,最后决定去“韩国街”揾食。街头就见到尼间装修朴实嘅小店。好耐好耐之前都有听过朋友话尼间唔错。不过经过时间的洗礼,好难担保🤔。经过一番“巡视”后,选择咗尼间评论为有家的感觉嘅食店。因为有朋友迟啲先到,所以我哋都只系点咗三款食住先。泡菜饼嘅味道略淡,无咩泡菜味。可能正因为咁,所以有附酱汁。虽然睇落以为好辣,实际反而有点偏甜。不过搭配咸酸嘅泡菜饼啱啱好炒年糕反而有点失望,味道略淡,年糕亦唔够软。突然令人挂念韩国小食店鲜红嘅辣炒年糕。另外仲点咗牛肋骨,由于大家都已经挂住食,所以无人影相😅。主食有分set 或者 A La carte, 分别在于set有埋前菜&汤。牛肋骨份量算足够,如果一个人食可能未必食得晒。味道比较之前两道菜,尼个算唔错,咸淡适中。不过肉质就有点过熟,有点会觉得少少硬。后来到嘅朋友点了杂菜炒饭,但似乎唔太令佢满意。食咗几啖,就要不停饮水。佢话好似厨师倒泻盐咁最后见佢净返大半碟🤦🏻‍♀️唔太理解网上评论所指“家的感觉”系指环境定食物味道。个人觉得尼度环境的确唔错,三五知己来食饭倾计,感觉几温馨。食物方面,可能因为期望太高,所以稍嫌不足。
经过一番“巡视”后,选择咗尼间评论为有家的感觉嘅食店。
因为有朋友迟啲先到,所以我哋都只系点咗三款食住先。

泡菜煎饼

炒年糕