2021-12-20 54 浏览
之前朋友讲过佢屋企附近有间性价比高嘅泰国菜,不过平时甚少黎青衣,今日黎揾佢玩就可以试下啦天气转凉就想食下D热辣辣又有少少辣味嘅野,冬荫功就系一个劲好嘅选择!想平平地就决定食个冬荫功汤金边粉,唔太食得辣嘅我觉得呢个辣度都几好,有辣嘅过瘾感又唔会要系咁要饮水爱酸之人觉得冬荫功可以再酸多少少椰青海鲜焗饭基本上系泰国菜式之中我最爱嘅食物之一!无论系卖相同味道都好正!饭配上好香但又唔会死甜嘅椰浆,再夹集住椰子肉,加埋海鲜,真系perfect match!飞天豆酱炒椰菜苗,我未食过椰菜苗所以叫黎试下,系比较硬食嘅菜,要有返咁上下牙力先食到我都系钟意食通菜多D味道而言就好够惹味,同埋都几辣下,估唔到佢系指全晚最辣嘅𩠌~辣椒膏炒花甲,花甲嘅份量都几多,呢个价钱绝对抵食,应该3-4人share都够食!呢味𩠌都有返咁上下辣度,炒海鲜就系要辣辣地先够惹味,就连配菜都好够味几好食!虽然叫左椰青饭但见到椰汁冰都系觉得好吸引

爱酸之人觉得冬荫功可以再酸多少少
我都系钟意食通菜多D