2018-01-20
难得香港天气低过 15度 当然要去食d热野 补一补 应一应景等左好多年 成日路过潮福 都因为望落有d贵贵以唔舍得食终于有机会和情调 就拣了去食渴望好耐的潮福蒸气火锅尝试第一次的蒸气火锅蒸气火锅套餐 有前菜 炖汤 自选海鲜 和任食部分前菜有 拍青瓜 麻辣黑木耳 和凤爪 我怕一阵太饱 无咩食前菜 只系食左一片黑木耳味道不太辣 开胃!结果3个前菜 被朋友一人食晒 他说青瓜好味 但一件都无留给我蒸海鲜餐有6部曲 续part拣点好食物 好快先上第一part生米和配料 鲜淮山虫草花鸡侍应倒落窝 放个蒸盘上面 正式开始火锅海鲜陆续上台 每张枱旁边都有一个架放食材 唔会生熟一起 台面又唔逼 等紧海鲜时 我们继续食 真心觉得潮福的楼面员工服务超好每份食物都帮客人放落镬 教时间掣 到时间又会来帮客人分食物 个蒸笼好热 我们尝试自己做啦 结果搞唔掂 员工仲要不停帮每台开盖 真系服务十足第二part 一人点一个炖汤 我要姬虫茸炖螺肉好热 好热 摊左一阵都仲保到温 汤好鲜味 仲有鸡和猪肉一起炖同某d 标榜炖汤的酒店自助餐水准一样我坚持饮完最后一滴 第三part一人有半只乳鸽 第4part 贝壳拼盘 有3-4种
等左好多年 成日路过潮福 都因为望落有d贵贵以唔舍得食
终于有机会和情调 就拣了去食渴望好耐的潮福蒸气火锅
尝试第一次的蒸气火锅
蒸气火锅套餐 有前菜 炖汤 自选海鲜 和任食部分
前菜有 拍青瓜 麻辣黑木耳 和凤爪
我怕一阵太饱 无咩食前菜 只系食左一片黑木耳
味道不太辣 开胃!
结果3个前菜 被朋友一人食晒
我坚持饮完最后一滴
姬崧茸炖螺肉
第三part一人有半只乳鸽
乳鸽
第4part 贝壳拼盘 有3-4种 我都唔系好识d名 不过系街市都有见到 肉比平时d 酒楼大粒 基本都无咩沙
第5part 期待的龙虾 每人半边
肉质结实 爽弹
part 6 自选海鲜 拣左 鲍鱼 圣子 龙趸件 和 北韩象拔肨
唔知系咩咪真系来自北韩
海鲜预先放上 姜葱蒜等配料 肉都起左 食的时候唔使摸住热壳去拆肉
各款海鲜肉好都厚肉 无沙和碎壳系肉入面
最后一part 任食
其实都这里已经有d饱 任食纸不是好多种类 但质素几好 我最喜欢的有 粟米 胜瓜 手打虾丸 墨鱼丸 梅菜猪肉丸 和手切牛肉片
每件虽细 但容易熟透
食完几round任食 已经好饱 店员问食粥未?我们先记起还有粥
粥煲都好绵 鸡肉煲左个几钟仲系滑的
一入再食多3碗 再打包
食到好满足 和带著对潮福服务好的印象回家~