2014-10-04
男朋友生日,一早订左Opera House。点知遇上占中,餐厅当日打电话离Confirm Booking都提醒我地要小心,感觉窝心。订左八点,离到只有一枱客,但系系我地坐底冇耐,个枱客都走埋,搞到我地好似包左场甘。啲侍应服务态度好好,每食完一道菜都问我地好唔好食,见我面有难色又问系咪有咩唔满意。我地虽然面带笑容地拧头,又唔该前唔该后,但系其实我只系唔想解释啲食物有几甘唔合我地心意。首先,呢个前菜系送既,侍应话系三文鱼。因为我唔食三文鱼,所以两份都系男朋友食左。头盘嗌左个海鲜沙律,见佢都要$160,冇谂过份量甘少。心谂,可能贵在啲海鲜喇。但系啲所谓海鲜都系得面头个只虾(半只),蚬(好腥),同埋啲虾毛仔同八爪鱼。海鲜谈不上新鲜,净系觉得好咸,因为落左好多粗盐。Main Course嗌左份Steak配鹅肝同埋Pizza。本身想试埋佢个四色Risotto,但系Pizza只有一个Size,份量太大,惊住眼阔肚窄,所以就打消左左呢个念头。男朋友话份Steak冇咩特别好味或者难食,我冇份食,所以不评论。鹅肝朕味唔系个个都喜欢,我唔钟意,而男朋友亦只系食左一啖。离到Pizza,我本身好钟意食Pizza
完一道菜都问我地好唔好食,见我面有难色又问系咪有咩唔满意。
食左一啖。
离到Pizza,我本身好钟意食Pizza,谂住餐牌上既Pizza都系平时会食既个啲就谂住试下啲特别啲嫁喇。见到有款啲配料全部
都系自家制,就嗌离试下。见佢Sell自己个Pizza底系自家制,又话啲材料系意大利运离,谂住应该唔差得去边喇。净系讲个
饼底,唔松软亦唔香脆,食唔出有几甘特别。讲返个馅,我已经忘了有啲咩,净系记得有个自家制既榄菜。呢个配搭其实
好新鲜,但系错哂啰。啲榄菜咸到一个点系我真系唔想食,而且佢盖过哂Pizza上其他配料既味。大拿拿有成八件,我地食
到好想死,先至食得四件,真系冇办法再食。
埋单张单都成千蚊,我地只觉得当晚食既个三样野唔值呢个价。或者我地应该做左Research先,嗌佢地既Signature Dishes
可能会冇甘失望。