2023-04-13
book 左一行五人8:00食饭,入到餐厅坐低左后,因为我哋有两个系小朋友,咁我哋就想问清楚几多岁先计小童价钱,点知个侍应问返我「你哋个小朋友几多岁」,我就再问「你哋几多岁先至算小童价钱?因为我哋有一大一细 」,个侍应就再讲 「咁佢几多岁?」如是者呢个问题竟然重复咗三四次!其实小童计几多岁又唔系咩秘密,间间餐厅都系会讲,得呢间问来问去都唔答你。直到再有另一个侍应行埋嚟,我都系问返同一个问题,佢话「十岁以上,我哋都写咗出嚟㗎喇贴晒出嚟,自己睇下啦。」成个对话我系问得好客气仲笑住,但佢哋就西口西面。 ok ,本身都算,返正都坐低左,最紧要朋友开开心心食饭啫。食物质素普普通通,冇话难食但一定算不上好食。出食物速度系快既。 点知到埋单果阵,佢哋就咁掉低张单在上菜枱,我哋见唔到,侍应过黎催单,话已经摆左好耐要我哋快啲埋左张单!俾完钱又就咁掉返左信用卡落枱! 再到食完既时候,佢话要投票先可以拎雪糕,咁我就照做啦,小朋友想食哄下佢哋,咁投票登入各样都整左一阵,到拎完雪糕返埋位坐低食既时候佢话要执枱,我哋就话「冇问题呀,你哋照执啦,我哋食埋雪糕
个侍应就再讲 「咁佢几多岁?」
佢话「十岁以上,我哋都写咗出嚟㗎喇贴晒出嚟,自己睇下啦。」
成个对话我系问得好客气仲笑住,但佢哋就西口西面。
再到食完既时候,佢话要投票先可以拎雪糕,咁我就照做啦,小朋友想食哄下佢哋,咁投票登入各样都整左一阵,到拎完雪糕返埋位坐低食既时候佢话要执枱,我哋就话「冇问题呀,你哋照执啦,我哋食埋雪糕就走架啦。」个侍应竟然话「你哋唔走我哋唔执得架,同埋你哋已经迟左!」语气系十分不礼貌!
呢个时间系冇客等紧,其他枱亦都有客人仲食紧野未到收舖,即系佢系计尽分钟一到就赶你走!就算唔系要关门!我哋五个人逼一张细枱个炉又细,净系烧熟d食物够食已经系好勉强,仲要我地几个女仔都系食得唔多野既!大部分只系俾小朋友食,我哋系迟左5分钟,但唔至于要被咁既态度对待!唔会再帮衬!
(题外,卫生情况不佳,枱底好多陈年油污,想熄火打开煤气炉掣个盖嘅时候见到入边好多n手客前留低嘅食物残渣。)