2022-08-27
当日系weekday 嘅夜晚,见到餐厅都系fill house的,可见餐厅嘅人气都颇高。提前一个月预先订枱,终于试到呢间人气法国菜!-🎈Appetiser中高价位嘅餐厅多数会提供一个appetiser/amuse bouche。系LPM落座后会见到枱面放左蕃茄、柠檬同刀。因为觉得佢实在太「呀位」,忍唔住问下店员先知原来呢一个系一个self-served salad。几有趣嘅系上网见到每个人影相都会有呢个「装饰」。有部份人唔知佢嘅用途,亦有部份人系懒得动手,而我哋就系太迟知道亦懒得动手😹 以呢个价位来说似乎寒酸左少少🙈除左呢个所谓嘅salad外亦有两款法包任君选择,麦味唔算出众,胜在够香脆。枱面放左橄榄油,如果要黑醋就需要另外问店员拎啦🙈推荐指数: 5/10-🎈Thinly sliced Octopus with Lemon and Green Chilli Dressing ($228)呢个应该算是LPM嘅Signature Dish了吧~ 呢个呈现方式暂时只系呢到见过😹一开始睇相以为佢系一条条八爪鱼切薄片,点知原来系由几条八爪鱼围埋一个图形再切片。原理有少少似扎肉!用咗lemon做d
🎈Appetiser
推荐指数: 5/10
呢个应该算是LPM嘅Signature Dish了吧~ 呢个呈现方式暂时只系呢到见过😹一开始睇相以为佢系一条条八爪鱼切薄片,点知原来系由几条八爪鱼围埋一个图形再切片。原理有少少似扎肉! 用咗lemon做dressing味道几fresh,因为系薄片所以都好入味,但同时会无咗八爪鱼个口感。软软腍腍几开胃,未食过的可以一试😋
推荐指数: 8/10
🎈Snails with Garlic Butter and Parsley ($228)
食法国菜又点少得snails🐌 未必个个接受到食snails,不过如果你食嘅话LPM唔会令你失望!一入口系好香的蒜同牛油味,轻轻一拮就可以拎到肉出来。系食完会想再食的dish😋
推荐指数: 9/10
🎈Grilled Sagabuta Pork ($368)
强烈推荐叫呢款烤猪,虽然睇落好细份但超好食~ 表面烤到微焦,焦香感非常突出。内里依然呈嫩粉色,靓猪仔先可以做到的😹调味不多,但很好地带出猪肉的味道。
推荐指数: 9/10
🎈Homemade Pappardelle with Veal Ragú ($258)
法餐份量一般比较「精致」,为咗填饱小肚子特意叫的一份意粉。Pappardelle 呢款意粉比较阔身一点,口感唔错。酱汁方面以肉酱为主,肉味极突出,甚至我自己觉得有点over咗😹 相对其他dish嘅出色程度,呢一份意粉就有点被比下去了。
推荐指数: 7/10
🎈Potato Gratin ($108)
再一份为咗填饱个肚而点的,不过真系饱到唔需要再点其他淀粉质。LPM嘅焗薯系切片再焗的,味道超超超creamy!
推荐指数: 8.5/10
🎈French Toast with Spice Ice Cream ($128)
另一款LPM的signature dish!佢同想像中嘅 French Toast唔一样在于佢表面嘅一层焦糖,而内里会比较软糯湿润。 食落会似焦糖蛋糕多啲😹 旁边嘅雪糕亦别出心裁,用香料入馔。味道独特到唔系每个人都识欣赏,而上面嘅Honey Crunch 就更合乎我口味~
🎀总括而言🎀
整体食物质素不错,合乎价钱预期。二人分享的话叫焗薯比意粉更好。环境同服务反而有点跟唔上价钱同咁高质嘅食物。
首先,餐厅嘅枱偏细,而西餐一般都系大大只碟,细细份食物。如果系一人叫一份Main的话位置都勉强够,中意share小食嘅话就会非常逼🥲
再者,Self-Served Salad呢个idea几得意,但照我当晚嘅观察店员并唔系每一枱都会介绍。虽然食到中途会有staff循例询问你觉得野食点,但都无挽回到服务上嘅整体分数。
不过整体嚟讲,基于食物质素上都系值得推荐嘅🥲