2016-05-09 1587 浏览
友人移民加国多年,虽然,从联网接触唔少香港嘅讯息,不过,间接嘅民生嘢就知得少,好似饮饮食食,佢脑海中嘅饮茶就仲停留晌晨朝早去叹一盅两件,「夜茶」一词喺新事物,为佢洗尘,就相约埋几个朋友嚟到上环嘅「饮茶」嚟饮夜茶 。拣「饮茶」除咗位置上就到所以有人之外,主要贪佢无论冷盘,抑或点心,都颇有心思;又遇正汇丰做紧优惠,有个4人餐卖$689(或6人亡餐)已包括凉菜、润汤、点心、小炒、饭面、甜品,正所谓样样有啲,就啱啱好合晒我哋心意。(注:个套餐另收番每位茶芥及加一,优惠期至30/6,晚市只限上环店供应)。店内空间算得上宽敞,皆因楼底够高,一边又喺落地大玻璃。装潢走年轻、型格路线,简约嘅配搭,开放式厨房,一一都令到整体更感阔落、舒服 。甫坐下,餐碗亦喺亮点之一,碗底瓷雕咗一条小鱼,衬晌湖水蓝嘅餐碗内,甚有如鱼得水嘅感觉。虽然我哋早已定好食𠮶个汇丰四人餐,不过,照影低张点菜纸俾大家参考吓。种类选项包装前菜冷盘、汤品、点心、小炒、主食、蔬菜、甜点……等等,茶芥$13位,另收加一服务费!不得不佩服店家,所有菜式名都喺得4个字,改名都唔喺一件易事嚟 。 鸡丝拉皮 亦即喺经常晌沪菜出现嘅鸡丝粉皮
鸡丝拉皮

亦即喺经常晌沪菜出现嘅鸡丝粉皮,比一般特别嘅喺将粉皮做成卷条状,当然,口感无乜两样,口感还算软滑;鸡丝有点粗嚡,但拌上青瓜丝、甘笋丝,沾上芝麻酱,味道都还可以及。
鸡丝拉皮
七彩茄子

唔知「七彩」意义何在,唔通喺好食到七彩?其实,喺下点酱油、洒点葱花及红椒碎嘅凉拌茄子而已。茄子质感软腍,味道稳打稳扎咁啦。
七彩茄子
橙棍冬瓜

3道凉菜,应以依一碟冬瓜最有特色、最有惊喜。冬瓜裁成棍条状,堆成层层叠,入口软腍中却有半分清爽,淡淡橙香味渗出,味道清新,叫人大开胃口。
沙姜葱鸡

依一道亦喺凉菜之一,所以,份量唔会好多,但大概都有1/4只鸡左右。鸡件比预期中嫩滑,外皮颇为爽口,简单以沙姜同葱作佐料,惹味好食。
沙姜葱鸡
龙皇金汤

汤品以位上,「龙皇」以虾仁为胆,「金」就喺金瓜,即喺南瓜汤,有别西汤,应该无加忌廉,但个汤打得都够滑溜甜润, 配以少少爽口嘅虾仁,感觉不俗。
睇住流奶

唔使多介绍,喺店中招牌点心,虽然只喺普普通通嘅流沙包,但搞吓啲卖相,效果果然好唔同。撇除搞鬼嘅卖相,个流沙包确喺做得有水准,包身软熟唔黏牙,流沙馅咸香柔滑!
皱皮云吞

即喺常食嘅炸云吞,云吞细粒,饀料亦少,幸而够脆,沾一点酸酱中和一吓油腻,整体而言,只可以讲喺一般一般。
皱皮云吞
一笼八戒

店中另一招牌点心,卖相可爱至极,叫佢做八戒,实在冤枉呀!查实佢喺蚝皇叉烧包,包身松软,叉烧馅香浓,却食落无乜肥肉。虽然同出面经常食到嘅叉烧包分别唔太大,但卖萌嘅造型自然令佢加分。
举手鸡花

睇名好难估佢喺乜,其实以鸡锤反起鸡肉,再以蜜糖搭黑醋所做嘅菜式,依道菜我几钟意,黑醋纯香得嚟,唔会太呛喉,又有蜜糖嘅甜香,鸡肉入口唔嚡;配搭两大串烧菠萝,又喺对啱小弟胃口。
麦皮塘虾

我哋唔要辣蚁粉丝,另+$60转麦皮塘虾,嚟到唔多热,感觉已打咗啲折扣。选取较大只嘅大虾,入口可谓大啖肉,肉质称得上弹牙,带微辣,麦皮就脆口,不过,喺欠牛油香啫。
麦皮塘虾
上汤唐菜

简单一道小唐菜拼鲜百合嘅素菜菜式,啲菜够新鲜,简单上汤浸都可以好好食,而啲鲜百合亦好鲜甜。
上汤唐菜
樱花虾饭

嚟到饭面,其实3款都好吸引,最后拣个樱花虾饭,因为觉得佢无咁油,叫做相对健康啲。炒饭以小铁盛载,却喺载到满一满,饭面加有樱花虾及蟹籽,捞匀食确喺惹味,又有啲卜卜脆嘅口感,好味。
糖不甩丸

套餐仲包有一客中式甜点,细个食糖不甩喺无馅嘅,主要喺捞啲绿豆粉或芝麻嚟食,今回就加有麻蓉,外层嘅糯米团软绵黏糯,沾满沙糖及白芝麻,香甜好味。
糖不甩丸
菜式既有创意,又好食,食得大家都好满意,毫无疑问值得俾个笑佢。不过,服务真喺差到不得了。事缘我哋订咗7:00pm并准时入座,当时客人唔多,大概只有两乘几满,所以,我哋一落单,相隔唔够5分钟,佢哋就黐晒线咁将成个套餐嘅嘢(除咗个饭)送上枱
,张4人枱又唔喺话好大,佢哋上完凉菜、润汤、点心成一枱都喺嘢,我即时叫佢哋停,唔好再出菜,点知个男侍应够胆死继续捧埋啲小炒堆晌枱上玩层层叠,仲话厨房已经煮咗,唔可以退
。我话咁你帮我拍多张枱得唔得先,佢无视我嘅问题,最后,有个女店长埋嚟了解完情况,二话不说即时收走晒所有菜式,只剩低凉菜,之后都逐样逐样菜式上枱,叫做合理啲。不过,被我哋发现点心都喺之前送嚟𠮶笼
,因为只猪眼一认就被我哋认出,而碟麦皮塘虾上枱时又唔热,明显就喺之前煮好𠮶一碟拎番俾我哋
。故此,个喊样完全喺俾个服务嘅,因为自问唔喺要你哋俾啲咩特别服务,但佢哋连基本都做唔到啰,仲话收加一服务费
,管理层实在有需要进行服务大检查。