2019-12-30 193 浏览
平时去开九龙城食饭,多数都系食泰菜,其实潮州菜都好好味,所以今天决定揾潮州菜馆医肚。行到镕记门口,见佢非常光猛,而且是新开的,即管一试。坐下即刻招呼,伙记问你饮茶定水,计而介诏菜式,原来这位系老板娘,话招牌菜系韮菜猪红,就好,就要一份,另外唔少得梗系要卤水鹅,元朗乌头一条。本来还想叫,但老板娘话唔好叫咁多住,怕D𩠌会冻,慢慢食完再叫。𩠌菜上得都好快,而且份量十足,好彩只叫了3样,真系要慢慢食。首先韮菜非常嫩滑,完全无渣,直得一赞。条乌头起码一斤重,卤水鹅例牌差不多有1/4只咁多,而垫底的豆腐都非常滑。差不多食完,老板娘话不如清清地炒个菜,佢话我们食得太多肉,要食菜平衡下,咁佢揸主意帮我们炒咗碟荷豆,食落清甜爽口,直得一赞。最后我们还试了潮州出名的绿豆爽,多料唔甜,正。

最后我们还试了潮州出名的绿豆爽,多料唔甜,正。