虽然开左关,但系仲未谂住出国,不如系香港食返个日式拉面🍜回味一下味道先。第一样惊喜既系未食之前,店员大姐姐们的服务好热情❤️一踏入铺头就会迎接我哋去到座位,然后问我哋想饮冻水定系热茶,天气冻冰冰所以我哋都系简左热茶,虽然系茶包茶,但系姐姐们都会欢迎我哋加水,吾会话食完饮完茶就完晒服务,呢个真系值得一赞!工作态度好好👍点餐期间我哋因为第一次食,所以想问下餐点问题,姐姐都会好好解答我地既问题。☺️☺️谂左好耐终于谂到都系要试吓佢哋既招牌系列,黑蒜浓厚山药豚骨拉面🍜第一啖梗系要饮吓佢个汤啦!食拉面前要饮一饮个汤系重点!拉面个汤底,做得好嘅话已经得分不少!汤底味道浓厚,有满满嘅豚骨拉面风味,加上黑蒜油,味道相对咁浓厚,至于山药应该系磨碎左,所以骤眼睇唔到山药嘅踪迹,估计应该系同汤底混合左,于是个汤底会有少少稠稠糊糊既感觉,即使唔钟意食山药嘅朋友,都会钟意食呢一个稠稠的感觉(应该系,除非吾系😂)佢哋个拉面仲可以拣叉烧嘅种类,我拣咗最普通BBQ𠮶只叉烧,就系我哋平时食拉面最常见𠮶种卷状叉烧切片,佢哋仲有御屋同埋豚角煮,朋友拣咗御屋,其实御屋就系两款叉烧嘅混合版,想食晒BBQ同埋豚角煮叉烧嘅话就可以拣御屋

谂左好耐终于谂到都系要试吓佢哋既招牌系列,黑蒜浓厚山药豚骨拉面🍜第一啖梗系要饮吓佢个汤啦!食拉面前要饮一饮个汤系重点!拉面个汤底,做得好嘅话已经得分不少!汤底味道浓厚,有满满嘅豚骨拉面风味,加上黑蒜油,味道相对咁浓厚,至于山药应该系磨碎左,所以骤眼睇唔到山药嘅踪迹,估计应该系同汤底混合左,于是个汤底会有少少稠稠糊糊既感觉,即使唔钟意食山药嘅朋友,都会钟意食呢一个稠稠的感觉(应该系,除非吾系😂)佢哋个拉面仲可以拣叉烧嘅种类,我拣咗最普通BBQ𠮶只叉烧,就系我哋平时食拉面最常见𠮶种卷状叉烧切片,佢哋仲有御屋同埋豚角煮,朋友拣咗御屋,其实御屋就系两款叉烧嘅混合版,想食晒BBQ同埋豚角煮叉烧嘅话就可以拣御屋呢一款,一次可以试晒两种滋味。

继续讲返我碗拉面先,我拣咗幼面,因为我觉得幼面可以挂汤挂得多啲,食落去会更好味,下次可以嘅话可以试埋粗面,睇吓幼面同粗面嘅分别。幼面落去又话挂汤程度都唔错👍起初我未混合晒汤上面嘅所有配料,就咁饮咗一啖汤会觉得汤底的确唔错,但系当我混合埋上面𠮶啲肉碎炸酱(?)成个汤嘅风味,顿时变得唔同咗,食落佢个味道会更加浓厚。

拉面仲可以拣椰菜几多少同埋青葱份量嘅多少。个人化嘅设计拉面配合唔同客人嘅需要的确系人性化嘅设计,溏心蛋嘅熟成度到啱啱好,食落去味道唔错,加上流心嘅蛋黄,味道一流。

朋友拣嘅樱花虾味增拉面,佢话食落去相对味道冇咁浓厚,我觉得系因为佢拣咗正常味道嘅汤底,所以相对我拣咗极浓味道嘅汤底来讲会淡口少少🤏,钟意重口味嘅朋友可以拣返极浓嘅汤底,食落去风味更佳!

小食方面,我哋叫咗两个,一个系蟹籽沙律一个系吉列广岛蚝,蟹籽沙律嘅份量满满的,睇落性价比很高,味道都唔错,蟹籽比嘅份量都几多!吉列广岛蚝一定要热食,趁佢啱啱上枱嘅时候食吉列广岛蚝嘅味道同埋肉汁仲保留得好好,广岛蚝嘅size份量都算大粒,唔会话炸起咗之后变到好细粒,加埋沙律酱一齐食,可以减低佢嘅油腻感。

今次买单人均100多,但系食落去好满足,份量亦都好足够,性价比甚高,加上店员姐姐嘅服务态度,真系值得一赞!临走嘅时候我仲会好热情,咁同我哋say goodbye🥰🥰感受到佢哋嘅热情!成个用餐嘅感受好好👍
黑蒜浓厚山药豚骨拉面
黑蒜浓厚山药豚骨拉面