2023-09-27 560 浏览
作为一个系九龙城读书用长大嘅街坊,以前读中学成日同朋友嚟食lunch,食物质素同埋性价比都好高。琴晚我同中同有约,而佢话好挂住呢间嘅嘢食,所以就去左睇。因为平时都系食呢间嘅lunch,怕夜晚散叫好贵,就叫门口嘅侍应遮遮比个menu睇睇先。见佢咁热情,价钱合理,中同想食,就入咗去。一坐低入面冇乜客,遮遮好好比咗两个menu我哋,一人一本唔使争。我食猪颈肉捞檬,朋友食河粉。落单之后遮遮即刻俾左捞檬汁我,效率唔错。嘢食都系一如既往咁好食,唔系重点唔讲咁多。遮遮系我食到一半嘅时候,冇啦啦问我仲要唔要捞檬汁,只手仲已经ready我答「用完」可以马上收。但我习惯捞檬汁系一路食一路落,我好无奈咁话要。隔左一阵,个场开始慢慢多人,不过都未多人到需要排队。朋友已经食完,另一个侍应叔叔见到好迅速帮佢收左个碗。但我仲有1/4左右。因为有啲饱,就中场休息,同朋友倾住计先。点知遮遮又嚟,又问我仲要唔要碗捞檬,只手又系ready好等我答「唔要」就9秒9收走。我又好无奈话要😅 佢先道歉走左😅隔左五分钟都唔知有冇,个个侍应叔叔又问我要唔要,我再一次答要要要😅(不过佢只手冇伸出嚟预备,系真系等客人回答先收,好过个个遮遮

隔左五分钟都唔知有冇,个个侍应叔叔又问我要唔要,我再一次答要要要😅(不过佢只手冇伸出嚟预备,系真系等客人回答先收,好过个个遮遮😅)

到我真系食完嘅时候,我抹完嘴就将纸巾放系碗旁边(因为之后仲要用😀)然后撩牙。个遮遮走过嚟,「食完啦系咪?多谢晒」,一嘢收走我张抹左一下嘅纸巾同碗。我即刻望一望出面,谂住睇下系唔系真系咁多人排队,需要咁赶客,点知出面一个人都冇😅😅😅😅😅

遮遮都咁赶客,我地无谓再留系度阻住佢😅

食过咁多次都未试过咁嬲,贴钱买难受,以后唔帮衬😅❌
2023-09-26