2014-08-14
今日同亲友到凤城饮茶。其平时好少去CWB饮茶,因为CWB有更多更好嘅选择,不过呢间真系好就脚,而且12点半都唔驶等位。今日叫左十几样点心,当中有所谓嘅招牌菜,猪脚姜、炸鲜奶,不过有D失望。猪脚姜用一个大饭碗装住,数得出有两旧猪脚、两旧姜加一只蛋,OK,百物腾贵,我明白。炸鲜奶就无甜味,比起北角嘅凤城差得远。中肯果句就系:呢个价+呢个质素可以接受,而且合理。
题外话/补充资料:
但系我发觉食物嘅质素唔系最重要‥‥‥
话说点心摆满成枱,个传菜再送点心黎,佢移开我杯茶,将几碟食剩嘅空碟叠系我面前(因为移开埋我杯茶系有多D空位,而佢就企系我侧边,真系好顺手!),咁紧系以为佢摆好D点心就收埋D空碟,点知佢转头走,开声叫佢拎走D空碟,佢抛左一句:「(态度唔友善咁话)我唔收。」我就话:「即系点,唔驶收呀﹖」(同时指住我面前嘅空碟,心谂:唔收点解要叠埋佢系我面前﹖)果时佢已经走远左几步,佢话:「唔得闲!」(态度更差!)佢去左侧边果张枱传菜。当然我明白传菜嘅就系传菜,唔收碟,咁你唔收碟就唔好叠埋佢、仲要摆我面前,仲要咁差嘅态度。咁附近嘅部长呢﹖我再望望附近嘅部长,两个部长都系同人「打呀较」(似乎系熟客),一个系隔离枱同班客望住部手机讲紧野(肯定唔系落紧单),另个系再远D嘅两张枱倾紧计。举晒手都无一个埋我。仲有,个传菜身上都唔挂名牌,要投诉点知揾边个呀﹖
我相信一间餐厅食物质素固然重要,服务态度更重要。人人食得开心,质素有基本嘅水准,我系已经接受。唔通唔系熟客就欢迎﹖