2023-04-11
相信好多人都听过呢间主打酸种面包的cafe,原先开系中环半山区,位置唔多,但受广大欢迎,由于我好怕排队,所以一直无去试。前排知道佢哋系湾仔开咗分店,空间阔落咗好多,终于嚟咗试。其实本身中环的定价已经比较进取,但湾仔分店价钱定得更高,每份sourdough 连加一大概二百蚊,所以都抱住好大期望,点知未食嘢已经等到个人好忟憎。公众假期中午时间嚟试,餐厅入边唔算多人,有好多空位,但系门口都要等5至10分钟先有人招呼,然后坐低咗再等多10分钟三催四先有人帮你落单,然后等咗半个钟都未有嘢食,催单时发现店员冇落到单,然后应承会尽快出餐俾我哋,点知再等多15分钟都未有,再催多次先比到个餐我地,差唔多等咗一个钟先有得食。餐厅咁大,但楼面得三个人,一个招呼客人,一个落单,一个收碟,价钱定价咁高,但系比唔到应有的服务质素,上网都睇到好多人批评佢地嘅服务,显然一直未有改善。大家要有充足时间同耐性先好嚟试。OH MY GOD! ($185) 👅:85.14分黑松露,大啡菇,水波蛋,火箭菜,酸种面包酸种面包的确做得几出色,面头铺满酱汁,但系面包仍然保持脆身,仲食到面包的麦香同适中的酸味,黑松露酱汁同啡菇份量好
OH MY GOD! ($185) 👅:85.14分
黑松露,大啡菇,水波蛋,火箭菜,酸种面包
酸种面包的确做得几出色,面头铺满酱汁,但系面包仍然保持脆身,仲食到面包的麦香同适中的酸味,黑松露酱汁同啡菇份量好慷慨,每啖包都吸收浓厚的酱汁,配埋水波蛋同清新的火箭菜,系一个唔错的配搭。但整体味道都无话好惊艳,令我印象深刻,同埋以食材来说,仍然觉得定价太进取。
Yogivasna ($157) 👅:68.13分
炒蛋白,蕃茄,辣味鹰嘴豆,红腰果,牛油果,Pita
见网上好多人推介呢个中东风味嘅素食Pita Bread,满心期待,点知只系带中东风味同微辣嘅番茄炒蛋,酱汁下面系一大块Pita Bread,好厚身同埋松软,但唔算好特别,整体都唔系好合口味。
Sourdough Cinnamon Bun ($75) 👅:82.23分
上网评价一般,但系个人几钟意食肉桂卷,而且佢包种都系用sourdough,所以决定试下。肉桂卷面头铺了一层sour cream,味道不错,旁边加了一些开心果碎,口感系几丰富。包体方面就唔太食到酸味,但肉桂味相对几重,略嫌中间太过湿润,整体个包都几实正,所以食完一个都已经好饱。