今日江湖老友出嚟交换情报, 8人饭局, 地点LPM.📖 翻查资料, LPM 名称来自 La Petite Masion, 提供法国地中海菜式, 系伦敦度拜等地方都有分店.🥰 餐厅装修欧陆风格, 有方枱有圆枱, 用餐区域可以见到酒吧, 同埋半开放式厨房, 十分赞!🍋 餐枱摆设: 三个蕃茄一个柠檬, 有趣, 之后会循环再用定系煮咗嚟食?🍽 午餐包两个头盘, 一个主菜, $488+10%, 另外可以加钱加配菜. 餐牌设计独特, 定价系中环区属中上, 唔包汤, 唔包咖啡, 但系梗食两个头盘.🐟 头盘一: Tuna Carpaccio. 配汁酸酸地, 夹到吞拿鱼, 味道不俗. 😱 奇闻一则: 每份应该有三片吞拿鱼, 服务员话因为唔够碟, 将两份放埋一碟, 所以你见到六片.🧀 头盘二: Salt Cod Croquettes with Roasted Pepper Relish. 口感相对轻身嘅炸肉丸, 配汁酸酸甜甜, 唔错㖞!🤗 每人两个头盘真系食唔晒, 我帮大家食多少少!🌽 头盘三: Corn and Pomegranate Salad. 其实几好食, 系我自己唔特别钟意食湿米.🦑 头盘四:
今日江湖老友出嚟交换情报, 8人饭局, 地点LPM.

Tuna  Carpaccio

Salt  Cod  Croquettes  with  Roasted  Pepper  Relish

🤗 每人两个头盘真系食唔晒, 我帮大家食多少少!

Corn  and  Pomegranate  Salad

🦑 头盘四: Deep Fried Baby Squids. 鱿鱼比较簿身, 合格吧.
Deep  Fried  Baby  Squids

🐓 主菜: Roasted Baby Chicken Marinated in Lemon. 法国餐厅都系食鸡稳阵, 果然唔错, 皮香肉嫩, 味道调校有水准!
Roasted  Baby  Chicken  Marinated  in  Lemon

🤗 总结: 有几个地方影响到用餐体验. (1) 餐厅因为唔够碟, 将两份头盘吞拿鱼放埋一齐, (2) 枱面较细, 但系好多碟 (未食完嘅面包, 头盘, 空碟), 估计服务员唔知收边只碟, 一片混乱, (3) 好多环境杂音, 隔一个位已经听唔到讲乜, (4) 点菜前叫咗杯暖水, 服务员收咗个普通杯, 但系冇俾水. 整体服务 “搞笑”. 论食物, Ok嘅, 性价比就一般般.
午餐
Tuna  Carpaccio