2022-09-30
📌 板神鉄板烧日本料理 (信和广场) - 铜锣湾告士打道255-257号信和广场1楼103号舖🗓(30/9) 星期五 ⏰ 下午1:45左右 🌐网址: https://s.openrice.com/QrbS0QB8A00~ueeoDBA 💈特式:放假梗系食好d,见有人介绍呢间板神鉄板烧,加上而家平日下午d套餐有8折,虽然都系唔平,但一次半次食好少少啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅有唔同嘅set lunch,最平$580/1位,最贵就去到$3080/2位,佢用唔如等级嘅牛肉嚟分开价钱,今次就食最高级嘅A5和牛set,但我无拣有鹅肝or只set,所以就系$1880/2位,等我同大家讲下味道先......前菜/沙律 - 前菜系腌制过嘅牛蒡,几好食又爽口;沙律就系软芝士白饭鱼沙律,味道普普通通,不过d软芝士系几香口。刺身3款 - 3款分别系鲷鱼/吞拿鱼/带子,个鲷鱼切得好细片同有少少腥;吞拿鱼就切得好厚身同好鲜甜无筋;带子得半粒厚身,但真系超甜同鲜味。南非鲍鱼 - 只鲍鱼好新鲜,一直都仲郁紧,咁新鲜嘅海鲜烧出嚟就一定无乜地方可以挑剔。活龙虾 - 呢个活龙虾一人有半只,都系一直新
🗓(30/9) 星期五 ⏰ 下午1:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
活龙虾 - 呢个活龙虾一人有半只,都系一直新鲜生猛郁唔停,师傅用返佢d龙虾头膏做个汁会返落d龙虾肉度,除左份量少唔够喉之外都系无得顶。
本日海鲜 - 今日海鲜系咖哩煮大虾,只虾好大只,拍得住只龙虾咁大,但唔系新鲜生虾,当然就会无咁鲜味,可能因为咁,所以餐厅先用咖哩去煮,等客人食落无咁大对比,但幸运嘅系佢个咖哩汁真系做得好好,味道好平衡,所以可以掩盖左只大虾唔系新鲜呢个缺点。
季节野菜 - 普通烧几条菜/芦笋/粟米芯之类比你,无乜特别好讲。
炒饭/渍物/面豉汤 - 炒饭系用一d牛肉粒去炒,干身唔油,都唔错;渍物就又系牛蒡同几片腌青瓜;面豉汤就系用返头先只龙虾个壳去煲,唔会差得去边。
甜品 - 红豆抺茶牛奶布甸,好食,牛奶味香,有抺茶味,又唔太甜。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 - 餐厅送左两杯无酒精welcome drinks,饮落好清好开胃,无特别问店员系咩,但应该系梨味嘅茉莉花茶;之后仲叫左两杯好特别嘅无酒精特饮,除左特别仲好好饮。
🍽环境:餐厅环境一定系无得顶,有d bar枱位可以望到海景,室内虽然无景睇,但装修好靓好高级,而且私隐度高,铁板位抽气做得好好,室内无乜油烟味。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:职员服务当然系好高规格服务级数,话晒餐厅收费咁高,职员虽然未做到一对一服务,但都差唔多系咁上下。
💰💸价钱:叫左个两人set,包埋两杯特饮,8折后埋单$1875,呢个价钱系贵嘅,但佢食物质素好,环境又舒适,份量又足够,所以都可以接受到,但唔系会成日食啰。
🐲💬总结:佢嘅食物做得相当出色同精致,服务又好,价钱虽然唔平,但lunch而家有8折总比晚市抵好多,如果有节日/庆祝之类,我觉得试下都无妨。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️🤍