2023-01-24
参与家人请嘅两枱生日晚饭,本身唔知食乜亦冇乜要求。当食完紧乳猪就已经上埋虾、汤,我哋问吓待应生可以上慢少少吗,我哋食唔切。有一位男待应生同我哋讲“我要同你哋打定针,厨房已经出紧𩠌,如果要慢啲先上𩠌之后要等耐啲..”。我哋听完之后虽然唔太开心但都同佢讲”咁跟你啦”。之后,我哋发现另一枱嘅家人已经食紧另外三四度菜,而我哋食完虾、汤之后差不多成10-15分钟都一直未上过一样菜。好自然会问吓𠮶位男待应生,佢竟然话系我哋叫起慢啲,我哋当然否应而佢亦冇理会我哋行开去。因为今晚系有家人请食饭兼生日饭,我哋冇再进问落去,唯有等佢哋上乜就食乜。跟住陆续上菜,所有嘅菜除咗蟹钳之外全都只系暖嘅唔热、而喺虾、汤上嘅竟然系糯米饭同埋面,之后再上鸡、鱼等。我哋相信佢哋上菜系有乜上乜而唔系跟隔离枱或者一般嘅次序。喺过年呢几日食过几次差唔多嘅过年𩠌,一般人都会懂得乜嘢菜系好同唔好。我同全枱嘅亲人都绝对同意以上嘅评价。我相信「八月花」作为大集团嘅食肆理应提供较优质嘅服务、较好嘅食物质素,而个地方都几舒适。今晚嘅经验真系令我哋非常失望;尤其系呢餐饭系庆祝我哋一位老人家嘅生日。