旅发局最紧搞紧香港美酒佳肴巡礼,送出多张餐饮现金卷,让香港市民一尝美酒美食体验。我哋亦成功拎到2张餐饮卷(一张$100 「创意鸡尾酒」,一张$150 「游「酒」海岸线」),主题都系品赏美酒和小食。精挑细选之下,选择左位于K11 Muse Edition 嘅「五武士」,系一间日式居酒屋,除咗主打酒仲有铁板烧同串烧。当日大概下午3-4点,正直落场时间,店舖基本上系冇人🤪间酒吧设计以日本武士为主题,而且走型格路线,非常有格调。侍应安排左我哋坐酒吧区嘅高枱位置,望住维港海景,而且正值开始日落,真系净系食个景都满足了😆好不幸串烧师父缺席,所以原本设计嘅串烧小食未能奉上,换来嘅系可以叫多杯cocktail,加埋本身另一张创意鸡尾酒餐饮卷,总共我哋叫左3杯cocktails🍸🍸🍸🤪🍸HEAVENLY BUN $100清酒+利口酒再配搭tonic,味道偏甜酒味唔算浓,加上一整条rosemary 有阵阵嘅香草味,果汁酒来讲系几好饮的,较适合女士们。🍸 AWA-SHISO-GRONI $128啲杯酒味会较浓,使用左波本酒、泡盛(冲绳特产的蒸馏烧酒),同美斯苦艾酒,再配上紫苏叶。调配之后味道唔觉太dry,亦

🍸HEAVENLY BUN $100
HEAVENLY BUN

🍸 AWA-SHISO-GRONI $128
啲杯酒味会较浓,使用左波本酒、泡盛(冲绳特产的蒸馏烧酒),同美斯苦艾酒,再配上紫苏叶。调配之后味道唔觉太dry,亦带有少少嘅甜味,三杯中我最钟意啲杯👍🏻
AWA-SHISO-GRONI

🍸FIRST LOVE $100
啲杯系创意鸡尾酒,以日本时令水果及食材配搭上香港人喜爱的红豆冰,真系够晒创意! 酒系用甜酒如朗姆酒同利口酒,配合淡奶、日本红豆蓉,味道偏甜而酒味不算浓,好适合女士们。整体感觉就好似饮紧一杯有酒味嘅红豆冰,又的确系几正㖞!
FIRST LOVE

侍应亦好贴心奉上nuts俾我哋送酒。好舒适地渡过左一个好chill嘅下午茶时间(仲要系免费🙈)。下次要来试吓佢嘅铁板烧同串烧!

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
环境:❇️❇️❇️❇️❇️