2021-02-24
泰道泰菜我帮衬过好多次,价钱一啲都唔平,但唔知点解,当我想轻轻松松食lunch嘅时候,我就会想起这间泰菜馆。位于西贡大网仔路,即系西贡海湾会烧烤会所旁边,交通不便,如果自己揸车可以泊喺门外嘅停车场(没有免费泊车),如果搭巴士,落咗车要行15 分钟左右,或者喺西贡市中心坐的士过嚟都得。我钟意黎呢间系因为可以一路食饭一路望住过大海,好写意,个沙滩好少人游水,多数都系度玩独木舟、风帆,有啲一家大细带埋小狗🐶喺度玩。虽然自己冇玩但系见到啲人咁开心自己都觉得好开心。餐厅分室内和室外,其实大多数人都选择坐室外,因为这间餐厅嘅卖点就系个海景,收咁贵点会坐室内呢 ,除非冇位。热辣辣,炸得刚刚好,好香脆,同酱汁一齐食系一个好嘅配搭椰香咖喱鸡,咖喱汁好香,但我觉得好稀,鸡柳好鲜嫩,但系就冇鸡味,同薄饼一齐食系最佳配搭。湿炒河粉, 河粉好滑,加埋啲杂菜同猪肉,热辣辣好好食生菜包我哋拣咗猪肉走辣,味道非常之浓郁,生菜好新鲜。菠萝沙冰失左水准, 好似偷工减料咁,味道好淡冇菠萝味。椰青非常清甜总结:当日系假期,客人好多,订咗位去到都要等,但员工嘅服务态度好,敏捷有效率,人手足够,有求必应。食物方面保持水准,系稍为
小食拼盘(细)
热辣辣,炸得刚刚好,好香脆,同酱汁一齐食系一个好嘅配搭
椰香红咖喱鸡
烤薄饼
泰式湿炒河
湿炒河粉, 河粉好滑,加埋啲杂菜同猪肉,热辣辣好好食
生菜包(猪)
生菜包我哋拣咗猪肉走辣,味道非常之浓郁,生菜好新鲜。
波萝沙冰
菠萝沙冰失左水准, 好似偷工减料咁,味道好淡冇菠萝味。
椰青
椰青非常清甜
总结:当日系假期,客人好多,订咗位去到都要等,但员工嘅服务态度好,敏捷有效率,人手足够,有求必应。食物方面保持水准,系稍为贵咗少少,但环境一流,好似置身喺泰国食泰菜咁,所以贵少少我都觉得值得嘅。