朋友介绍有一间餐厅食片皮鸭超好食,而且佢位于尖沙咀海港城,餐厅座位好舒服,重点系你可以望住个靓景,超正🤩♦️驰名烤鸭(半套)+八宝盒(青瓜条、京葱丝、甜面酱、山楂条、紫洋葱、蓝莓酱、爆炸糖、羲和秘制芥末酱) +薄饼♦️师傅会喺你面前片鸭,好有仪式感😍而且只鸭热辣辣,佢一路切啲香气就一路扑埋个鼻度,真系超吸引!师傅切出嚟分别有三碟…第一碟系鸭胸皮:佢话系全只鸭最香酥的位置,店员建议不用包薄饼,先蘸蓝莓酱、再蘸爆炸糖,放入口中两至三秒,爆炸糖在口中跳动,这就是会跳舞的烤鸭。第二碟系鸭胸肉:佢系肉连皮,皮脆肉嫩,店员都系建议不用包薄饼,蘸黄芥末即可,大家一般认识的「黄芥末」刺鼻及带辣,而羲和秘制芥末酱与别不同,入口酸中带甜,委婉解腻。第三碟系鸭腿肉:系全只鸭的精华所在,店员就建议包薄饼享用,佢哋建议有两种吃法第一个传统吃法:包薄饼,加入青瓜条、京葱丝、甜面酱;第二个新式食法:包薄饼,加入山楂条、紫洋葱、蓝莓酱两种食法都好好味❤️新式食法食落会fresh啲!除咗烤鸭 ,我哋仲叫咗张氏狮子头 (位)、三色皮蛋(例)、青梅小排骨(例)、羲和小肉饼(4件) 、荷香鲍鱼鸡粒焖饭(例)、手撕糖油饼和姜汁红枣小

第一个传统吃法:包薄饼,加入青瓜条、京葱丝、甜面酱;
第二个新式食法:包薄饼,加入山楂条、紫洋葱、蓝莓酱
两种食法都好好味❤️新式食法食落会fresh啲!

除咗烤鸭 ,我哋仲叫咗张氏狮子头 (位)、三色皮蛋(例)、青梅小排骨(例)、羲和小肉饼(4件) 、荷香鲍鱼鸡粒焖饭(例)、手撕糖油饼和姜汁红枣小桃胶!

个人好推介以下三样🥰建议嚟到可以一试,我写包单真系好食!

♦️青梅小排骨♦️
佢排骨大小刚好,肉质好好,而且因为佢排骨有炸过,所以整体好香,啲汁完美地包住每一块的肉,而个汁调得刚刚好👍🏻

♦️手撕糖油饼♦️
我觉得佢比我嘅感觉好似牛脷酥,如果你钟意牛脷酥,相信你都会好钟意食佢👻👻👻

♦️姜汁红枣小桃胶♦️
姜汁够🫚,桃胶软硬度刚刚好,整体甜度刚好,女孩子好啱饮🥰

2024-08-08