2023-05-26
天降滂沱大雨,去左The ONE避雨,刚刚到下午茶时间,屋企人想饮茶,提议去The ONE 18楼“星海”。我都系第一次去 The ONE 楼上饮茶,一打开lift门, 已经见到视野开扬,纸醉金迷嘅酒楼。门口知客很快就接待我们入座,我被天花板紫蓝的吊灯吸引著远处有一个大台,成个环境四方开扬,无柱无遮挡视线,如果喺夜晚,成个气氛加上紫蓝色灯光,确实系几浪漫绝对系婚宴的好地方除咗酒楼灯光,旁边有大玻璃,可以让日光照射,实在令人舒服。唔少客人多出拍照,因为酒楼有露天平台,饱览尖沙咀美景,如果喺呢度搞婚宴,有埋个尖沙咀美景打卡,简直系无敌。我都唔执输影左两张相屋企人提议叫个午市推介,话好抵食㖞!之后再单点左几个点心及小食。 岩盐爆化皮烧腩仔+鱼香茄子炆鸳鸯米($188)呢个午市组合,绝对够两至三个人食,仲要真材实料,烧腩仔半肥瘦刚刚好,外皮真系脆卜卜,真系咸咸地多多脆,好味道! 鱼香茄子炆鸳鸯米,除左米粉,另外就系粉丝,米粉应该系用左新竹米粉,第一啖咬落去就觉得好惹味,虽然系炆鸳鸯米,但应该都有大火炒过,够锅气先煮到咁香咁入味。海蜇熏蹄屋企人好中意食熏蹄,仲话呢度个份量咁多只系$56, 比出面
岩盐爆化皮烧腩仔+鱼香茄子炆鸳鸯米($188)
海蜇熏蹄
屋企人好中意食熏蹄,仲话呢度个份量咁多只系$56, 比出面抵食,而且熏蹄肉质爽嫰,好入味,好想用来送啤酒咁话㖞!
黑醋柚子蜜牛仔骨
我就好喜欢食呢个牛仔骨,啲肉好淋好易咬,而且甜甜地,好开胃。
松茸菌春蛋烧卖
成粒烧卖好实在,有菌香之余,仲有成粒鹌鹑蛋,食两粒都好饱呀!
山竹牛肉球
肉质弹牙,入面应该放了芫荽或葱碎,所以好香。