2024-03-23
好多咖啡店都系六点山门,啡友放工冇寄托。有d朝啡晚酒,ok啦。但朝啡晚啡就最顶瘾。自从知道呢度,我同咖啡知己就多左聚脚地。 🍺对咖啡因已有抗体既我地(即系唔会训唔着啫),当然要又啡又茶啦。我点既系summer connection,因为佢话用左tropical fruit flavour。虽然饮唔到边种热带果实,但系就真系超清新。tonic既微甜系夹到fruity既咖啡shot既,而且食浓味野之后系有清新味蕾既感觉。朋友既chai latte 茶味浓,chai tea独有既香气配合牛奶特别香滑,口感丰盈。 🍖之所以话聚脚地系因为佢食物都好出色,又食又饮,谈天说地,时间特别快过。我地今次食牛面珠risotto ,个牛真系好林,唔系好驶用力咬就系口入面溶左,但唔系和牛个种溶完会腻个种,而系可以一旧接一旧食。酱汁同risotto 当然亦应记一功啦。risotto 口感刚好,软硬得宜,好creamy。刚好garlic做既酱汁,轻微刺激味觉,做到中和作用,平衡反成件事。 🍖大啡菇猫耳朵,猫耳朵独特既外型,索实d忌廉汁,仲好似索埋的菇既香气。而且每粒细细个,有的似食ravioli,又有的似食寿司,
🍖大啡菇猫耳朵,猫耳朵独特既外型,索实d忌廉汁,仲好似索埋的菇既香气。而且每粒细细个,有的似食ravioli,又有的似食寿司,不经不觉,食左好多,但又唔会好饱。
🍖唔记得提个前菜沙律,的菜新鲜又colorful,配合个醋汁同有香甜无花果,帮我地开左个胃都好重要。
✨️最尾既伯爵茶布甸系完美既作结。个布甸放系个个好日式布甸器皿度,方便客人郁下佢,震下佢。布甸滑嘟嘟充满茶味,甜度又甜中,满意。