2024-08-22 3503 浏览
礼拜日晚无目的地喺船街觅食,映入眼帘有几间餐厅都想试下,最后有位嘅拣咗BARBAR。我钟意食西班牙菜嘅,但行入去嘅时候冇特别期望,因为早几日先食完对面22ships(再讲),令我不禁觉得,香港啲西班牙菜餐厅都几飘忽,even大group出品都系咁话。过后我先知BARBAR 系PICA PICA姐妹店 lol周日晚接近席满,我地做咗喺bar台位置,餐厅环境算宽敞,装修雅致。气氛几好,当晚有几台都系庆祝生日,或者二人date 都不错Tapas 拣咗三款:Padron Pepper, Smoked Swordfish loin, Wagyu beef tartare & oyster.Pepper 就系最基本嘅seasoning已经好香好食。Smoked Swordfish Loin 嘅烟熏味唔算太重,个汁用橄榄油制成,enhance 返鱼肉嘅口感,另外食落都唔会太腥。Wagyu beef tartare & oyster 都系on standard,有别于一般生牛肉他他,加咗啲蚝仔落去令到个咸香鲜味层次再丰富啲。Main 拣咗 pigeon rice & foie gras。Pigeon

Pepper 就系最基本嘅seasoning已经好香好食。
Padron Pepper

Smoked Swordfish Loin

Wagyu beef tartare & oyster

Main 拣咗 pigeon rice & foie gras。Pigeon 熟度刚好,唔会太韧亦保持到口感,foie gras 捞埋啲饭一齐食,夹鹅肝嘅油脂香,同埋绵滑嘅质地令成件事升华咗。个饭嘅汁唔算好腻,味觉上来讲够丰富,我几钟意。
pigeon rice & foie gras

最后甜品以Cheese cake收尾,cake中间偏流心,口感香滑,好食~
Yea
Cheesecake

最后如果大家要嗌嘢饮,不妨试试佢哋嘅cocktail,餐厅水准嚟讲,我都满意(亦因为个Sangria麻麻地)。

PLUS,呢度啲服务几好~再加上价钱亦都几相宜,总体而言,绝对值得一试,我已经期待紧下次再访!
Padron Pepper
Smoked Swordfish Loin
Wagyu beef tartare & oyster
pigeon rice & foie gras
Cheesecake
  • Wagyu Steak Tartare with Oyster
  • Pigeon rice with foie gras