2020-10-08
1976 浏览
是日又要清假,决定自己一个出黎行下Chill下,饮完杯啡就饿了。喺世贸中心附近见到呢间云寿司,Lunch Omakase价钱合理间唔中豪一次😽《「翔」$380》Omakase有3个价钱,拣左最平一款,包10件寿司、1件手卷、面豉汤。拖罗油润丰腴,油脂分布好似雪花,食到油脂的甘香。深海池鱼肉质细腻,爽甜肥美,之前食过池鱼的我,食完深海池鱼真系返唔到转头。鲭鱼寿司比较少食,背部刀纹好靓,肉质饱满,口感实净,有种几特别的鲜味同清新香气。赤贝系十款里面最出色的一款,外表橙红有光泽,肉质爽厚清脆,超级鲜甜🥺。去亲呢啲寿司店,赤贝系我每次必点单品,大推!炙烧左口鱼同样出色,亦系我favourite item之一,火枪轻轻一烧,将啲油脂逼晒出黎😻油甘鱼几厚身,色泽靓,味道甘甜。三文鱼籽食得多,估唔到今次试到生筋子。颜色鲜红,滑口带有黏性,个人觉得味道几鲜味,一啲都唔腥;加上有先腌渍,所以咸香味几重。北海道牡丹虾卖相晶莹剔透,口感黏稠,弹牙嫩滑,味道甘甜浓郁,余味悠长。吞拿鱼面颊肉则是第一次试,带有少少筋位,呢款都有用火枪炙烧过,肉质几弹牙。黎到最后一件梗系食海胆啦😝颜色金黄,非常饱满,入口丰腴细滑好
《「翔」$380》
拖罗油润丰腴,油脂分布好似雪花,食到油脂的甘香。
油甘鱼几厚身,色泽靓,味道甘甜。
黎到最后一件梗系食海胆啦😝颜色金黄,非常饱满,入口丰腴细滑好Creamy,味道浓厚甘甜,食完会好腻但真系好满足😍
葱花吞拿鱼腩手卷,紫菜脆口,米饭烟韧,值得一赞吞拿鱼腩平均分布,所以每啖都食到toro同wasabi,微酸的寿司醋亦令我越食越开胃,唔会感觉净系食紧饭。