2018-05-27 233 浏览
平时放工多数都系番屋企做宅女难得今晚有人约,番工都特别有干劲。放工九秒九大变身,去中环join 闺蜜食好西-今次地胆带我黎依间有情调既西餐厅餐厅座位唔算多,当晚平日全场爆满朋友醒目一早订左位安排好座位,就先黎脆卜卜既多士我地叫左一款前菜、两款主菜及特式Cocktail -🌟Seared 🦀 Crab Cake从小到大都很爱吃蟹,爱它既鲜味,但拆蟹却很麻烦呢🤪所以最爱吃蟹饼今日见到餐厅menu 有,二话不说点都要叫黎试下🤤一般的蟹饼,入口满是忌廉汁及杂菜, 蟹肉可能只得一成但依份蟹饼,纯用蟹肉整成即叫即制,外脆内嫩,炸粉适中不油腻每一口都是啖啖蟹肉鲜甜的令人涶涎-🌟Lemon and Herbs Poached Halibut平时西餐食比目鱼,多数用煎既烹调方式今日第一次食水煮大比目鱼, 没有过多的调味,用柠檬及香草做汤底,味道清新,更能突出鱼的鲜味鱼肉肉质绵密但松软,口感嫩滑、 入口即化
甜美细腻的味道,却不沾一丝鱼腥的滋味果然是 Signature Dish -🌟Slow Roasted Spring Chicken 🐓 近年流行慢煮,低温慢煮这种新派烹调方法,可令肉滑多汁🤤肉嫩
平时放工多数都系番屋企做宅女
今次地胆带我黎依间有情调既西餐厅

餐厅座位唔算多,当晚平日全场爆满
朋友醒目一早订左位
安排好座位,就先黎脆卜卜既多士

我地叫左一款前菜、两款主菜及特式Cocktail

🌟Seared 🦀 Crab Cake

从小到大都很爱吃蟹,爱它既鲜味,但拆蟹却很麻烦呢🤪
所以最爱吃蟹饼

今日见到餐厅menu 有,二话不说点都要叫黎试下🤤
一般的蟹饼,入口满是忌廉汁及杂菜, 蟹肉可能只得一成
但依份蟹饼,纯用蟹肉整成
即叫即制,外脆内嫩,炸粉适中不油腻
每一口都是啖啖蟹肉
鲜甜的令人涶涎

平时西餐食比目鱼,多数用煎既烹调方式
鱼肉肉质绵密但松软,口感嫩滑、 入口即化
甜美细腻的味道,却不沾一丝鱼腥的滋味
果然是 Signature Dish

近年流行慢煮,低温慢煮这种新派烹调方法,可令肉滑多汁🤤
肉嫩鲜味,连鸡胸也滑溜无比
配上嫩绿新鲜既炒椰菜球及红萝卜
食得有营既一款main course
🌟The Golden Time 🥂

系一间咁有情调的餐厅同朋友食饭,点可以唔叫番杯酒。
餐厅有超过二十款的自家调制特色cocktail。
朋友上次黎饮野,话好欣赏佢地既酒。
佢知我依个酒鬼钟情cocktail
所以亦都系其中一个原因,佢带我黎依间餐厅😁
依杯Golden Time 成份有Earl Grey Gin, Lemon ,Honey & Ginger Ale
伯爵茶香与酒香mix and match ; 颇易入口的一款cocktail
今晚饮饱食醉很满足
谢谢朋友推介🤗