2018-03-03 67 浏览
就黎去旅行,谂住要唱定D钱,黎到中环唱完钱,顺便叫埋系附近返工既朋友落老兰。之前见到去完日本既朋友出哂post讲到吉烈牛有几咁好味,搞到我都好想去试下。上次经过兰桂芳见到呢间Steak Bar有得食吉烈牛,即刻好心动!正所谓心动不如行动,所以今次个目的地就系Steak Bar~约咗六点半,黎到门口都已经见到有D人系门口等紧,睇黎真系几出名㖞!餐厅入面沿用高枱高凳,可以见到师傅系到预备食物中。我地入去坐低之后,因为七点半就要交枱,所以即刻落单。唔驶谂一定系点set D吉列炸牛扒。套餐包前菜、沙律同埋饭。前菜有白滑豆腐,清清地,开个胃先。沙律就有新鲜蔬菜、车厘茄伴著柚子汁,食落清新,为吉烈牛展开序幕!一块被炸至金黄既牛扒,切成件,先放系铁网上。炉上面有少许牛油,下面有火热住,因为摆得太近,朋友觉得有D热,所以要拎远少少先可以慢慢烧D吉列牛。夹起一件睇睇,就发现牛扒只系表面炸至金黄,里面仍然系嫩红色,等待被放系炉上面烧。当煎到表面转色,就夹起一旧试试。食过就知点解吉列牛咁好味!牛扒经过系炉上面煎一阵之后,表面变得香脆之余,仲可以将肉汁锁系入面,再配合外面唔会太厚既吉列皮,无论系口感定系味道都
餐厅入面沿用高枱高凳,可以见到师傅系到预备食物中。
我地入去坐低之后,因为七点半就要交枱,所以即刻落单。
前菜有白滑豆腐,清清地,开个胃先。
一块被炸至金黄既牛扒,切成件,先放系铁网上。

当煎到表面转色,就夹起一旧试试。
食过就知点解吉列牛咁好味!牛扒经过系炉上面煎一阵之后,表面变得香脆之余,仲可以将肉汁锁系入面,再配合外面唔会太厚既吉列皮,无论系口感定系味道都系一流!
set B 安格斯西冷牛扒
另外一个set系店员推介既set B安格斯西冷牛扒。
size都唔细,而且仲好厚身tim~
表面煎香,切开内里仲系粉红。食落就知生熟程度啱啱好,慢慢咀嚼,口腔立时充满肉汁,好香牛味,而且香口得黎唔韧,果然冇介绍错!
因为个主食太好味,平时唔钟意食饭既我都食咗成碗饭!
饮品方面就叫咗热柚子柠檬同埋Ginger Lemon。
两杯望落都几似,但系各有优点。饮落唔甜,感觉健康!
set D 吉列炸牛扒
整体黎讲,如果系要好似法国人进餐咁慢慢食,就黎错地方啦!不过以香港人既节奏黎讲,一个钟食一餐饭系绝对冇问题。
地埋位置方便之余,仲要食物质素极佳,尤其系吉列牛,除咗食,仲可以自己落手烧,系绝对值得encore!

MENU
2018-02-22