2017-09-18
之前朋友带我嚟Seoulmate追云,<<云下的泡菜炒饭>>系呢度出名「名物」,一旧云造型嘅蛋白梳乎厘包住泡菜炒饭,因为外型吸引,大家纷纷前嚟打咭影相。既然一旧云整得咸食,仲咁受欢迎,点解唔整多款一旧云甜品呢? 火焰一旧云相信会更受欢迎。食过一次呢旧云,今次暂且将佢抛诸脑后,试吓其他嘢食~另一个再嚟食嘅原因,系呢度坐得几舒服,空间感大,最紧要系冇限时,可以倾住计慢慢食。可惜得两个人,如果一大班人可以坐vip房,开心好多!嘢饮今次叫左绿茶拿铁烤自家制棉花糖$54,一上枱当然要先影张相呃吓like!上面系微微烧焦嘅棉花糖。先嚟一啖棉花糖,好sweet~~下面嘅绿茶拿铁就好香滑,浓而不甜,同棉花糖搅匀佢嚟饮,甜度就啱啱好,perfect!芒果阿根廷青酱牛扒配风味磨菇和沙律12安士$268,呢个好好食!份量都几大份。肉质红嫩,一入口就好香牛味,啲油脂咇晒出嚟。风味磨菇其实系杂菇嚟,落左牛油焗,好食! 而沙律个汁系柚子汁,清新柚子香味,但唔会有甜味,呢个我好欣赏!酱料有两款,上面系好酸好开胃嘅酱料,入面有粒粒藜麦,口感好得意,呢个酱第一次食,好特色。下面系芒果酱,
可惜得两个人,如果一大班人可以坐vip房,开心好多!
份量都几大份。
肉质红嫩,一入口就好香牛味,啲油脂咇晒出嚟。
酱料有两款,上面系好酸好开胃嘅酱料,入面有粒粒藜麦,口感好得意,呢个酱第一次食,好特色。下面系芒果酱,味道较淡,但又几衬牛肉味,蘸嚟食感觉会冇咁腻。
鸡扒加鸡柔骨和烤菠萝柚子汉堡配炸甜薯条$92,有好多即炸嘅蕃薯条,外咸内甜几特别
汉堡馅系鸡扒加鸡柔骨,但啲鸡柔骨好大粒同埋较硬,有啲难咬,如果切碎啲会好啲!
Juhee's心太软雪糕筒系列 朱古力或红丝绒朱古力$48,我拣左红丝绒朱古力味。叫之前问左店员系乜,韩籍店员用英文话cone入面系lava cake。心太软,我从来都唔放过!
嚟到系咁样。
面头系忌廉,入面系红色朱古力浆。但就冇cake,唔知原本设计系咁,定焗得未够时间,失望。
朱古力浆朱古力味唔浓,而且因为全浆状,朋友笑我食到成口血咁~ 而家系农历七月,真系「应节」...
临走时见到呢个牌,Good night 서울메이트 ! 期望下次嚟会推出<<火焰一旧云甜品>>!