2014-04-30 1255 浏览
上次同同事到过邻店意大利餐厅, 惊喜地发现这间主打抺茶甜品既餐厅, 再睇睇店名"京都抹茶屋", 橱窗摆满了京都的抹茶叶, 抹茶粉, 甜点........睇睇餐牌, 有好多日式定食, 还有日式丸子甜点及绿茶雪糕饮品, 甜品冻柜还有几款绿茶甜品: 绿茶红豆慕丝杯 / 绿茶芝士蛋糕 / 绿茶卷蛋 ..........大家好兴奋地话下星期要来食lunch.  但我已等待不及, 即刻外卖2件甜品回公司试试: 绿茶红豆慕丝杯 / 绿茶芝士蛋糕 (忘记了影相), 卖相好不错, 颜色好深绿, 看来不错, 满怀期待的一试..........噢!! 咁少绿茶味既........绿茶慕丝杯都有少少, 但芝士蛋糕既劲黏口又无绿茶味道, 饼面既raspberry又出水唔新鲜.  反而伴在旁既正方型绿茶冻既绿茶味较出, 但都不致于叫浓.  即刻上网睇这店资料才知是鸿星集团, 心想做开中式酒楼突然开间日式店都未必正宗. 但见网评绿茶雪糕最好食, 我们都决定来一试.我们12点便到达没有客人, 餐牌主要食自组套餐, 拣一款定食饭或面, 再加不同价钱配甜品或饮品, 选择都颇多, 每个餐都大约70几80元都不便宜, 再加上

我们12点便到达没有客人, 餐牌主要食自组套餐, 拣一款定食饭或面, 再加不同价钱配甜品或饮品, 选择都颇多, 每个餐都大约70几80元都不便宜, 再加上食物既水准, 更加觉得贵.
滑蛋吉列猪扒饭
鸡扒乌冬
吉列炸虾乌冬
绿茶芝士蛋糕 / 绿茶卷蛋
乳酪绿茶雪糕特饮
乳酪绿茶雪糕拼日本红豆丸子
题外话/补充资料: 再式光顾, 满心期待绿茶雪糕, 但结果让我失望, 比起city super内既绿茶雪糕, 这店既真是.......>_<
2014-04-17