2017-09-26
1960 浏览
基于昨晚于YouTube见人大赞螺丝粉好好食,又不想等淘宝,所以就自己胆粗粗黎试食。店铺位置好方便好易揾,要行一层小楼梯上楼。大约12:15到达,店入面无咩人吾驶等。一入铺头并无咩臭味,但行入啲就会有小小臭笋味。坐底之后就直接想叫个螺蛳粉食,但吾知系咪我简个位太坏无人见到我,所以我直接自己出去嗌嗌完后先再睇下个餐牌,发现除左啲特有食物外都仲有啲大路野💁🏻等左吾驶5分钟,螺丝粉就上台啦。一上黎系即刻有好大阵笋味卖相望落无咩特别,好似同食米线差吾多,但胜在配料多。碗粉我是叫左微辣的,因为听讲螺丝粉啲辣系好辣同埋谂住好似健康啲一食落口,发现的确吾系平时食开个种微辣,大概系谭仔既三小辣左右吧。饮左啖汤,发现无我想像中既酸味,但明明我上网做research咖!不过好在个汤都算鲜味,吾会话好味精感。粉质方面,啲粉好滑好Q弹,但条条都好长,夹极都夹吾完。之后再试左啲配料,我觉得只系得啲辣味,笋同酸豆角啲酸味一啲都食吾到。成碗食晒(无加𩠌)其实都好饱,但可能男仔就未必够🤔Overall,我觉得尼碗螺丝粉其实就系一碗普通既辣面,无咩太特别但系如果想尝尝鲜的话都可以一试。