2019-05-05 252 浏览
之前有朋友推介过尼间餐厅,佢话几好食又算系抵既西餐。加上我又好喜欢食意大利菜,所以今次就同左另一班朋友去左试下,因为佢地未食过,都有兴趣咁。大家都因为个朋友赞过所以都好大期望,点知原来都唔系真系特别好食,大家都有少少失望。虽然间餐厅唔系咩典型西餐既豪华得黎又舒服既装修,但系就算入便都几多人食,啲位都唔会话好窄,由其是坐卡位真系几舒服,所以第一印象都几满意既。Menu真系有唔少野食简,好彩大家都唔系好有选择困难症,唔系一定会简劲耐,饿死都未食到。最后我地叫左西班牙小食拼盘 (5品)、蒜蓉多士4件,同埋虾牛油果法包多士做头盘。而香辣蕃茄浓汁煮青口、香烤香草羊架配季节蔬菜、西班牙海鲜饭(半份)同埋明太子白汁鲜鱿杂菌意粉就系我地既主菜。甜品因为冇乜选择,我地就叫左个香蕉朱古力披萨就算。讲左头盘戈啲小食先啦,唔系讲笑,啲小食应该系成餐野最好食既野黎咖啦哈哈。个西班牙小食拼盘包左意式炸鱿鱼圈配黑松露酱,、意式薄切三文鱼忌廉芝士卷、焗酿带子大啡菇、巴马火腿片同埋秘制炸鸡肉块,总共5样小食。个秘制炸鸡肉块系5样野入便最好食既,因为好新鲜好脆口,系同KFC戈啲有得比既。而其他戈样就一般般啦,意式炸鱿鱼圈
西班牙小食拼盘 (5品)
蒜蓉多士4件
虾牛油果法包多士

讲左头盘戈啲小食先啦,唔系讲笑,啲小食应该系成餐野最好食既野黎咖啦哈哈。个西班牙小食拼盘包左意式炸鱿鱼圈配黑松露酱,、意式薄切三文鱼忌廉芝士卷、焗酿带子大啡菇、巴马火腿片同埋秘制炸鸡肉块,总共5样小食。个秘制炸鸡肉块系5样野入便最好食既,因为好新鲜好脆口,系同KFC戈啲有得比既。而其他戈样就一般般啦,意式炸鱿鱼圈配黑松露酱个酱系好好食既,唔会好重松露味,清清地,但个炸鱿鱼圈就真系有啲失色。个炸粉唔系话好厚,但入便旧鱿鱼就好难咬,应该因为过熟。而个意式薄切三文鱼忌廉芝士卷,旧芝士系就系好厚啦,但系太大旧抢晒三文鱼啲味,又浆口,真系唔系几好食。至于另外既焗酿带子大啡菇同巴马火腿片,都系一般到冇咩可以讲。但之后既两款多士就好好食啦!虾牛油果法包多士同埋蒜蓉多士真系好正,虽然个虾牛油果法包多士上面因为系沙律所以系冻既,我有啲唔惯之外,佢个味真系好好食!蒜蓉多士就更加啦,又热又脆又香,想叫多碟咖,不过太多野食所以都系冇叫到。
香辣蕃茄浓汁煮青口
香烤香草羊架配季节蔬菜
西班牙海鲜饭(半份)
明太子白汁鲜鱿杂菌意粉
至于戈4个主菜呢,真系唔知点讲好。拿,首先个香辣蕃茄浓汁煮青口系出色既,好惹味,虽然佢写系香辣,但我有啲唔食得辣既朋友都话唔系好辣,如果系钟意食辣既就叫下Tabasco黎落下啦。但之后戈3个就真系可以讲仲差过啲小食。香烤香草羊架配季节蔬菜系冇羊味既,又要熟得济好难咬,落单戈阵系叫左5成既,出到黎变左well done。西班牙海鲜饭系有好多海鲜,但唔知系因为我地系叫半份定点啦,啲饭真系好细份,仲要好似烧到煲仔饭咁,有饭焦,劲干身。明太子白汁鲜鱿杂菌意粉呢就大份番啲啲,但个酱实在太漏,就算唔饱都唔系好想食晒佢。
Apple Yakult, Coffee Caramel Frozen
香蕉朱古力披萨

咁饮品同甜品都系中上既叫做,但同我想像中都唔系好同。叫左Apple Yakult同Coffee Caramel Frozen各一,咁大家都知Yakult姐系益多多啦,咁就自然觉得杯野系苹果益多多味,但系好似成杯都系冲淡左既益多多咁,饮左成杯都揾唔到苹果,唔系唔好饮,只系唔值啰。而Coffee Caramel Frozen真系甜到不得了,我自己就接受唔到啦。个香蕉朱古力披萨就唔系好甜既,但都系一般般啦。总括黎讲成间野都系一般般,而我地就失望了。
2019-04-25
西班牙小食拼盘 (5品)
蒜蓉多士4件
虾牛油果法包多士