2015-08-22 276 浏览
这天我又同老婆出元朗揾食, 例牌上Openrice及Facebook食在元朗的群组睇睇. 我地都睇到很多人讲这间拉面天王, 于是我地就揸车出发, 刚刚在餐厅对面揾到位置泊车. 个时9点左右, 门口好彩只有2位顾客排队, 我地等左10分钟左右就入到去位, 不过坐位空间真你好细, 我同老婆都坐得好唔舒服, 不过对我食开拉面的人来讲, 我已经习惯左, 除了一兰比较好坐, 间间都咁迫. 我地点左一个赤天王, 一个黑天王及一客芝士年糕.等了十分钟左右就有拉面送上, 我先试了一口赤拉面的汤, 汤头不过不失, 本人口味比较重, 我觉得猪骨味可以重一点, 而且少了一点胶质. 之后我试一试D面, 真系好差, 完全唔弹牙, 又无蛋味, 我谂佢最好要换左个供应商. 不过佢地D叉烧真系做得唔错, 很香, 肥廋适中, 猪肉的质素唔错, 全晚最满意系佢地的叉烧. 不过我谂我唔会再帮衬, 都系去食一兰稳阵.

赤天王
黑天王