2022-10-24
听闻呢间大排档以前喺沙田禾𪨶嘅露天冬菇亭好出名,而家搬咗去石门做室内。都差唔多12点就收舖,一场嚟到嗱嗱临赶住点嘢快食。佢招牌嘅头抽鸡卖晒冇得食,阿姐就介绍佢哋嘅Wasabi手撕鸡,另外再叫咗炸蚝饼、海鲜鸡煲、川芎蒸鱼云。成晚两个人叫咗四样嘢,炸蚝饼系最值得食嘅。呢样系佢哋推介食物之一,但我就一般般我冇乜掂过,手撕鸡我都系钟意食厚兴瑜记多啲。个人认为大排档就唔应该叫鸡煲,偏偏𠮶晚就突然好想食,就中伏啦。其实望落都似炒小菜多过煲,比较干身冇乜汁唔够惹味。同埋鸡煲都系辣嘅好食。佢海鲜份量都好足,有蚬、虾、鱿鱼同斑块,另外落咗好多洋葱同三色椒。如果酱汁放多少少转红洋葱煮到腍身吸晒啲味会更好~ (依样都系去返一品鸡煲食啦)川芎蒸鱼云可以👌🏼蒸得啱时间都几滑,钟意食鱼嘅我一人之力清得哂成碟。点解叫可圈可点系因为我相信佢有佢做得成功嘅菜式,只系𠮶晚唔好彩叫唔中。少少后悔当时唔知冇叫到芒果一口脆同榴梿甜品。头抽鸡又卖晒。其实服务几好,环境都好宽敞枱又够大,钟意佢吊起晒每道菜嘅名同相喺天花板有啲感觉~未嚟过食嘅来一次试吓无妨,但未必会刻意再回头。🫡
成晚两个人叫咗四样嘢,炸蚝饼系最值得食嘅。
未嚟过食嘅来一次试吓无妨,但未必会刻意再回头。🫡