2022-11-01 232 浏览
呢间饺子专门店绝对系网上大人气,话佢除咗饺子好食之余,仲系被饺子耽误嘅日式芝士蛋糕店,我作为一个饺子粉丝都慕名而来,可惜食后感有啲不似预期。 一场嚟到,当然想试晒佢嘅名物,于是拣咗S2套餐,有8只饺子加日本饭团。饺子拣咗芫茜同洋葱煎饺双拼。煎饺一上到枱,睇卖相已经有少许失望,因为颜色唔均匀,亦未去到见到都觉得脆嘅金黄色。食落口同视觉一致,唔算好香口同脆,皮既唔系薄,亦都唔系烟韧,有少少两头唔到岸。好在馅料几出色,菜肉比例适中,洋葱饺尤其好味,用咗味道更甜嘅紫洋葱,粒粒大小适中,亦保留咗爽脆口感。跟住就食日本饭团,用日本米做,睇得出加咗酱油同芝麻调味(点解话睇得出?因为唔系太食得出…),馅料有牛蒡同肉粒,份量细细唔会好滞,但表现冇乜亮点…枱枱都嗌而又限量嘅日式芝士蛋糕,冇理由唔试埋佢!口感滑溜,但芝士味唔算好浓,都系中规中矩,feel唔到网上讲嘅惊艳…总括嚟讲食物唔系差,只系全部都同我期望有落差,所有嘢都只系稳阵水准,毫无惊喜,有啲失望☹️不过,我仍然会推介洋葱猪肉饺👍🏻

• 洋葱猪肉饺