早排同朋友讲起返到香港第一件事要食啲咩,但哋好多人话要食谭仔、寿司郎,不过自己就觉得一定要食嘅系——Pici 呢次离开香港个半月,真系揾唔到一间手工意粉手准拍得住佢哋,仲要佢哋呢期做紧期间限定cheese menu,去到5月31号就冇,一定要过嚟试吓😛今次拣咗Tasting menu ($298/pax),已经包咗两款前菜、三款意粉同埋两款甜品,前菜每次都会要Tuna tartare,因为呢到嘅吞拿鱼食落去都好够味,而且唔会有筋,加埋牛油果绝对唔会出错~今次试埋Parma ham & pistachio pecorino,呢个都系期间限定前菜,除咗不嬲 都咁出色嘅parma ham,今次嘅芝士算几容易入口~跟住就到重头戏意粉,今次其实系冲住佢哋嘅期间限定意粉Tagliatelle 4 Formaggi,净系上枱已经香到不得了,个芝士味道好浓郁而且好有层次,挂晒上去意粉上面真心好邪恶😍 而且佢哋嘅手工意粉系特别有咬口,呢样同样适用于另一道Ravioli Fagottelli al Parmigiano,但哋个意大利云吞皮除咗做到呢种特别口感,咬落去仲爆汁🤤Orecchiette Nduj

Orecchiette Nduja就系平时点都会嗌嘅all time favourite 有咬口得嚟又有啲超juicy辣肉肠,加埋tomato cream sauce base超幸福🥰

甜品次次都会嗌tiramisu,佢哋系咖啡味同酒味都好浓郁,mascarpone偏奶香厚身路线💝

期间限定嘅burrata cheesecake都唔错,食落去唔会太heavy,芝士有少少似乳酪个种奶香🤍两杯嘢饮都几清新,解腻一流🌿

总括嚟讲,Pici真心一直都冇令我失望,今次嘅芝士menu都绝对推介大家一试🤪而且环境都几好坐,生日去食仲可以系甜品到画生日祝福,仲会有polaroid🥳无论系月底前定系之后都会继续推介大家到访🙂‍↔️