2018-01-03 1491 浏览
入左冬之后食评产量少左好多,因为冬天既温度简直不适宜人类生活。当生活都难以维持既时候,仲谈何写食评呢。不过,既然今日突然有mood打食评,就当然一不离二,一次过连打两篇啦。圣诞假期就经已过左,但由于气温和暖,木嘴就回复约朋友聚餐既生活。本身去观塘区系谂住食楼上型格cafe ,但朋友一直好似传销佬咁推介食打冷,木嘴其实就无所谓既,最后就改战依间鸿记小吃,睇下呢间所谓高级打冷有几巴闭。原来依间野都几犀利,有米芝连一星,店面十分光猛整齐,一反平日对潮州打冷市井既形象。老板娘未齐人都俾我入住等,又一路加茶,服务非常好。一打开餐牌有中英日文,隔离枱都有枱日本人客,连外国人都识黎,反而我呢个大乡里就第一次听呢间食肆,自愧不如。首先叫左个卤水三拼($198)猪颈肉、猪腩肉同墨鱼,摆盘非常好,底下还有豆腐伴住。猪腩肉真系几正,送碗白粥刚刚好。再叫左蚝饼(例牌)($88) 同老火例汤($25)。蚝饼唔会炸到好油腻,蚝仔非常鲜美,唔会有苦味。老火例汤以茶记标准廿五蚊一碗有点小贵,但实在系足料,味道好够。是日煲既系章鱼粉葛汤。加埋碟素鹅, 四个人埋单每人百二蚊,其实唔算贵喇以食物质素黎讲,仲要坐得好舒服,下

加埋碟素鹅, 四个人埋单每人百二蚊,其实唔算贵喇以食物质素黎讲,仲要坐得好舒服,下次有机会绝对会再来小聚。但食下食下就谂起平时打冷舖会有既翻沙芋同咸菜猪肚汤,呢间反而无,觉得有D可惜。当有得叫既时候唔想食,无得叫既时候就好想食,人就系咁鬼犯贱。
2017-12-27