2023-09-07 218 浏览
小店位于尖沙嘴,提供鲜味寿司、omakase、热食等多款日式料理~ 装潢以和风木系为主,座位之间有一定距离,仲有榻榻米可以坐,私隐度高,令人感觉舒适!地点方便,价钱合理,服务态度亦十分友善,超级推介大家嚟同朋友聚会😌一坐低就送上welcome drink,sake酒香味浓,咁先系居酒屋!前菜有海鲜沙律,刺身切到细细块,入口鲜甜,沙律菜新鲜,感觉唔错~ 之后有个以海胆温泉蛋鱼子等材料混合而成嘅小食,份量唔少,鲜甜得嚟无涩味,建议可以点埋刺身一齐捞匀食😂 土佐豆腐同样出色,炸至外脆内滑,大大旧,美味可口!刺身方面有好多选择,大推呢度嘅刺身2人盛和,厨师会按照当时嘅季节选取5样食材,秋刀鱼细细片肉质滑、梳子鱼𠝹开灸烧,逼出丰富油份、深海池鱼薄身软滑、鱼腩位置入口即溶、油甘鱼带点弹性、鱼油香浓,卖相打卡able又好味道,满满惊喜,果然有料到!串烧款式都唔少,第一次食金雕,食起上嚟好似薯片咁,下面就啖啖肉,口感特别,值得一试~ 鸡皮有弹性又带点脆度、鸡颈肉肥瘦适中,肉质有嚼劲、鸡脚筋口感爽脆、极力推介豚肉溏心蛋,经炙烧后味道充满豚脂香气,一层肥肉一层瘦肉,搭配流心蛋令到整体口感更加丰富🥰之后到炸

之后到炸/烧物类,紫薯栗子饼切开做两大块,方便食用,炸粉好薄,酥脆可口,估唔到里面真系有粒粒栗子,食落糯软香甜,同紫薯蓉好match!软壳蟹天妇罗原只上,香脆而唔油腻,酱汁咸咸甜甜,带出软壳蟹嘅鲜甜味~ 个人喜欢烧秋刀鱼,超级薄脆,连头都食到,肉以紫苏叶卷埋,感觉更fresh!

主食有两款,板身即系坊间嘅大阪烧,以薯粉做成,外脆内软,上面放上满满嘅蟹籽、三文鱼、海胆,再配上吉列猪扒汁,新奇又美味!最后以牛舌作结,平时唔食开嘅都觉得好正,用铁板上,咋咋声,蒜香味浓郁,牛舌表面带点焦香,肉厚但咬下去软腍又有嚼劲,推!