2022-08-15
疫情下多数留家用膳,今天难得去shopping,咁就拣间新餐厅去食晚餐,平日夜晚都好多人,不过空间感好大,木系装修,坐得好舒服。餐厅露营主题,仲有好多个大大既世界地图,令人好回味旅行既感觉。太古店期间限定,Open rice 订座指定menu 有75折。我地拣左脆脆吉列猪扒芝士欧姆蛋包饭、吉列猪扒炸得好松脆,猪扒好厚身但又唔硬,好吃!蛋包饭,卖相不错,只是蛋偏熟;饭系珍珠米,粒粒分明。仲有叫左个和风照烧安格斯牛肉奶油多士,个多士配左奶油好香,邪恶既味道,牛肉酱汁都好配,味道100分,可惜牛肉偏干。见到杯靓靓紫色既靛,有不同层次,首先饮到系柠檬啫喱同埋蝶豆花既味道,之后有一阵泰国既气息,应该系椰青水,总括黎讲系酸酸甜甜,几清新。另外仲叫左杯栗子焙茶鲜奶,平时多数饮焙茶,好少遇到有粟子,淡淡的栗子同焙茶味都饮到,最重的是奶的味道!最后仲叫左甜品蔚蓝星球,都系啲gimmick 野,之前自己都整过呢啲敲敲蛋糕,真系好巧功夫,不过好开心,又可以玩又可以食。