2023-02-24
2049 浏览
嚟亲深井食嘢,都喺因为行山,上年年中就同个旧同学行「元荃古道」,由荃湾行到嚟深井,再食个下午茶。今次有朋友提议由小弟带队行多次,当然今次就舒服好多,感觉清爽凉快同样都喺深井为终点,又喺落番「傅记」食下午茶。环境就唔多介绍喇,因为上次食评都有讲 ,但由于呢次天气比较舒服,我哋就唔需要坐入里面「冷气房」,而喺坐晌出面嘅「帐篷区」,不过,感觉比较污糟,尤其帐篷边下面,好多垃圾、烟头、口罩。唔似入面,餐具放晒晌枱侧嘅抽柜,出面嘅,基本嘅调味料、纸巾、餐具就放晒晌枱面,自由取用。 呢度嘅下午茶好早就开始,1:30pm就有得嗌,所以,可以午餐时间嚟食都得。下午茶种类有好多选择,上次就试咗脆脆猪仔包餐,今次就选上烧味汤濑粉餐,咪睇佢喺一间茶餐厅,其实隔离铺又喺佢哋:傅记烧味海鲜饭店,所以烧味一环亦都有保证,至少唔喺街外来货,由自己铺「直送」。 烧鹅濑 + 热柠水 $47我同老婆各拣一款烧味濑粉,咁就变相成为双拼,先讲讲烧鹅濑,烧鹅嘅份量算喺俾得唔少,而烧鹅食落都几香口,外皮带点焦脆,鹅肉都好嫩滑,并且充满油香,真心觉得唔错;老婆惯例饮热柠水,就话可以消消油腻感㖞。叉烧濑 + 热奶茶 $43另一个喺叉
我同老婆各拣一款烧味濑粉,咁就变相成为双拼,先讲讲烧鹅濑,烧鹅嘅份量算喺俾得唔少,而烧鹅食落都几香口,外皮带点焦脆,鹅肉都好嫩滑,并且充满油香,真心觉得唔错;老婆惯例饮热柠水,就话可以消消油腻感㖞。 叉烧濑 + 热奶茶 $43
另一个喺叉烧濑,啲叉烧烧得几靓仔,仲有唔少㶶边位,咬落肉质算松化,最紧要无乜肥膏,同样叉烧嘅分量都好足,此外,濑粉份量亦唔少,食晒成碗濑粉真喺几够饱;而杯奶茶同上次饮落嘅感觉差唔多,唔叫好好,亦唔差,不过不失咁啦。 以前食下午茶餐,都喺讲紧廿零蚊,而家就无呢支歌仔唱,而且,有啲茶餐份量直头可以当正餐,提供好多炒粉饭面、汤粉面之类一堆饱肚嘢。今次所食嘅两款烧味嘢,都好唔错,喺环境嘅感觉差少少啫!