2008-04-24
呢次食评会比以往的长一点点,请各位耐心睇完整篇文章,多谢~今日放工,突然间决定去前几日放弃冇去o既粥店,去食之前曾经食过o既田鸡粥。这个食店位置几隐蔽,因为佢系位置鸭记(鸭寮街)旁边o既地舖。呢间面家有几十年历史,不过因为位置问题而好多人都唔知道呢间店o既存在。入店o既时候,店内客人唔算多,揾到位后就立即点o左两样生㓥田鸡粥同鲜鲩鱼皮。前者在上次因为带病食唔到原味,后者一直都系小弟其中一样至爱食品。先o黎o既系鲜鱼皮,呢度同外边o既店有少少唔同,因为用o黎点o既豉油会分开上,避免o左"鱼皮浸豉油"o既情况出现。呢次o既味道同上次一样都差唔多,唯一要弹o既系"老板娘唔该开细少少个雪柜,鱼皮上面有o的霜啊~" 囧"我好快就食哂o的鱼皮,大约等多几分钟后田鸡粥就到喇。先闻一下,唔....有微微o既米酒香味,有米酒o既原因系用佢o黎辟走田鸡o既腥味。呢次粥底少少绵,粥有米香之余亦带一o的o的田鸡肉o既甜味。先食田鸡腿,哗!好鲜甜!肉类几有咬劲,果然系新鲜田鸡用粥生滚出o黎先有o既味道。一碗田鸡粥用上一整只田鸡,味道自然清带浓而味亦鲜。自我十几年前o系塔门食过o既鲜带子粥有咁o既鲜味之外,呢次系
我好快就食哂o的鱼皮,大约等多几分钟后田鸡粥就到喇。先闻一下,唔....有微微o既米酒香味,有米酒o既原因系用佢o黎辟走田鸡o既腥味。呢次粥底少少绵,粥有米香之余亦带一o的o的田鸡肉o既甜味。先食田鸡腿,哗!好鲜甜!肉类几有咬劲,果然系新鲜田鸡用粥生滚出o黎先有o既味道。一碗田鸡粥用上一整只田鸡,味道自然清带浓而味亦鲜。自我十几年前o系塔门食过o既鲜带子粥有咁o既鲜味之外,呢次系第二次。
食完次后,感觉有o的意犹未尽,睇睇一餐牌见到净云吞只系$17,咁就要多一碗o黎填饱个肚啦。
o系我介绍呢个云吞之前,想讲讲一段故事。
o岩o岩过o既新年,阿妈由加拿大番o黎渡年,有一日佢突然o系食紧o野时好慨叹咁弹o左句出o黎:唉,依家o的云吞真系唔好食,话就话系云吞,其实就系"虾吞",同以前完全系两回事。听完之后我深有同感,记得细个o既时候,云吞o既材料唔系以虾为主,而系云吞内o既碎猪肉。
依家市面上食到o既鲜虾云吞,其实系由广州o既云吞演变出o黎。以前o既云吞以全猪肉为馅料,食落去会较硬但系肉汁美味,加上混入大地鱼粉/碎令到鲜味得以大大提升。后来香港有一位面食师傅,谂到加入小量鲜虾o黎增加云吞o既口感,结果就变成我o地依家成日都食到o既鲜虾云吞喇。
无可否认,依家o既云吞以虾为主,但系好似有o的想变成以净虾肉为馅o既趋势......
以上呢一后说话,系当我食云吞前突然谂番起,心谂自己大小老新名店o既云吞都有试过,唯独是"地道"香港鲜虾云吞真系好耐好耐都食唔番。咁o岩呢个时候,净云吞一碗就出现o系面前,先问侍应攞豉油碟o黎装坐大红浙醋,之后望一望粒云吞,一口咬o左一半.......
突然间,我控制唔到咁爆o左个字:哗!
之后再张开口食埋剩底o个半粒云吞.....
食完之后,我整个人静o左落o黎,冇出声......双眼突然一红,我知道,我终于揾番最地道o既鲜虾云吞喇。呢一刻真系好感动,就好似遇番好耐冇见o既朋友咁样,实在好开心。
云吞唔似一般货色咁包到好实,肉碎混入大地鱼之余,隐约带住一阵香味,好似系虾子但系又唔系好肯定。云吞每只大约有一至两只少o既鲜虾,弹口之余虾o既鲜味同肉味互相配合,实在冇o野可以挑剔。
不消一刻,一碗八粒o既净云吞就食完,个心好满足。当我俾钱o既时候,问老板娘除o左大地鱼之外,o个阵香味究竟系咪虾子。老板娘停o左一阵先讲,佢o地用o既系叫做芝麻糠,即系将炒香o左o既芝麻磨碎再混入肉馅之中,唔怪得食o既时候阵香味比虾子更加香!
o系香港要食到地道味道o既食店真系唔多,能够生存到依家只系少数中o既少数。再加上以$17价钱就有八粒咁美味o既云吞,得罪讲句,麦奀记所谓o既正宗云吞都唔及呢度咁地道。
所以基于呢一点,要献出"第一次",<<味道满分!!!>>
(对不起了浙醋,今日你唔驶出场辟枧水味喇,因为冇咁o既需要^^")