2019-04-22 738 浏览
难道今日放假,决定去Happy hour。Kong其中一个卖点系用中国酒调制既Cocktail,连cocktail名都非常本土,例如Yeung Jee Gum Lo(杨枝甘露)。另外,非本地既职员系我落单嘅时候都讲咗几句中文,非常亲切。 KONG既灯光比较幽暗,几适合晚餐,所以大多数happy hour既朋友会企系门口,感觉几写意。墙身用上怀旧经典既磁砖加灰色泥墙,墙上亦挂左一排关于香港既大街小巷既相片。本身净系饮酒,不过餐牌上既一道菜吸引左我,就系避风塘芝士蟹肠粉,听个名就知道非常邪恶。芝士酱真系超多,几乎盖过整个碗底。肠粉稍有煎过,所以口感都有少少香脆。一啖肠粉能够同时品尝鲜甜嘅蟹肉同蟹籽,加上浓郁既芝士酱,夫复何求!正所谓一不离二,而且当时7pm属于晚饭时间,所以叫多个港式咸柠炸鸡,英文简称系KFC。不过味道当然比KFC更出色,炸粉簿,感柠味适中,如果想酸啲可以点旁边嘅咸拧酱。自己第一次食咸柠味既炸鸡而且系无骨,所以食得特别开心。既然目的系Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni系Classic Negroni

既然目的系Happy Hour,一定要叫KONG既Signature cocktail。呢杯Baijiu Negroni系Classic Negroni既改版。以伟大既中国白酒代替Rum,回甘更悠长,另外仍然夹带药草香与橙皮的味道。

走既时候KONG已经满座,有香港人亦有外国人,本土特色的确吸引。

2019-04-17
  • 避风塘芝士蟹肠粉